Novembar na putu obaranja rekorda: Pet stepeni toplije od prosjeka

Jutarnje temperature ovog novembra, međutim, ispod su prosjeka, što se objašnjava stabilnom atmosferom iznad većeg dijela Evrope
146 pregleda 1 komentar(a)
Milenijum, Podgorica (Novina), Foto: Borislav Vukićević
Milenijum, Podgorica (Novina), Foto: Borislav Vukićević
Ažurirano: 11.11.2015. 10:29h

Ovogodišnji novembar u Podgorici je za gotovo pet stepeni topliji od prosjeka temperatura u tom gradu u prvoj dekadi 11. mjeseca u godini.

Meteorolog Dragan Burić je naveo da prosjek srednje maksimalne temperature vazduha u Podgorici za prvu dekadu novembra iznosi 17,5 stepeni, dok je u prvih deset dana novembra ove godine, srednja maksimalna temperatura bila 22 stepena, što je 4,5 stepeni iznad prosjeka.

Najavljeno da će temperatura vazduha u Podgorici i na primorju dostići 25 stepeni živinog stuba.

Jutarnje temperature ovog novembra, međutim, ispod su prosjeka, što se objašnjava stabilnom atmosferom iznad većeg dijela Evrope.

Novembar ove godine, takođe, po svemu sudeći, biće jedan od najsuvljih u dužem nizu godina, jer je taj mjesec uobičajeno najkišovitiji u Crnoj Gori.

Burić je podsjetio da je u Podgorici 1953. godine bio samo jedan kišni dan u novembru, kad je palo 2,6 litara kiše po kvadratnom metru. Tada je, kako je rekao, novembar bio najsušniji, pa ostaje da se vidi da li će ovaj novembar oboriti rekord.

I more je ovog novembra toplo. Burić je rekao i da je temperatura mora danas između 19 i 21 stepen, u zavisnosti od grada.

Bonus video: