"Novembarski dani" u čast proslave Dana opštine Tivat

Svečanom akademijom će se obilježiti i 75 godina od oslobođenja Tivta u Drugom svjetskom ratu
519 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Sa konferencije za novinare
Sa konferencije za novinare, Foto: Sa konferencije za novinare

Tivat će povodom dana Opštine, 21. novembra, organizovati manifestaciju "Novembarski dani" koja će trajati od 3. do 30. novembra i obuhvataće niz političkih, kulturnih sportskih i društvenih dešavanja u tom gradu.

"Nastojali smo da program ovogodišnjih "Novembarskih dana" bude sadržajniji i kvalitetniji, sa proširenom publikom i povećanim značajem svih manifestacija, odnosno da sve to bude uzdignuto na malo viši nivo", kazao je predsjednik Opštine Tivat Siniša Kusovac.

Dodao je da će se na tu manifestaciju nastaviti program "Zimska bajka" Turističke organizacije Tivat koji počinje 25. novembra i traje do iza novogodišnjih praznika.

Centralni dio "Novembarskih dana" je proslava Dana Opštine 21. novembra, kada će se pored ostaloga, održati i svečana sjednica lokalnog parlamenta i dodijeliti najveća priznanja grada – Novembarske nagrade koje se laureatima uručuju svake pete godine.

Svečanom akademijom će se obilježiti i 75 godina od oslobođenja Tivta u Drugom svjetskom ratu.

Tako će Tivćani do kraja narednog mjeseca uživati u brojnim kulturnim programima od kojih se izdavaju premijere dva nova dokumentarna filma u produkciji ovdašnjeg Centra za kulturu – "Ognjilo" i "Mir naše Gospe" autira Vladimira Peroviča, crnogorska premijera hit pozorišne predstave u regionu eks Jugoslavije, komada "Sjećaš li se Doli Bel", te prodajna izložba najnovijih slika posvećenih Tivtu i Boki, a čiji su autori šest tvatskih akademskih slikara mlađe generacije.

Tematika većine od 19 programa iza kojih stoji opštinski Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti su Tivat, Boka i lokalno kulturno nasljeđe, pa će tako učenici OŠ "Drago Milović" u okviru "Dječijeg karavana kroz kulturnu baštinu", posjetiti Foto kino i video klub "Mladost" u Donjoj Lastvi i upoznati se sa njegovom prebogatom arhivom foto i video zapisa iz novije istorije grada, a učenici će običi i privatnu kolekciju i zbirku lokalnog kulturnog nasljeđa sugrađanke Anuške Vlahović.

Biće priređena i dokumentarna izložba "1.200 godina istorije, kulture i duhovnosti Bokeljske mormnarice", te promocija kniga "Historija crnogorskog pomorstva" dr Antuna Sbutege i novog izdanja momongrafije "Werk" o austrougarskim trvđavama u Crnoj Gori, autora Radojice Pavićevića.

Tu su i brojni sportski programi, zasijedanje Dječijeg parlamenta Tivta, promocija dječijeg preduzetništva, kao i poljoprivrednog preduzetništva organizacijom obilaska organske farme maslina i uljere familije Moric na Luštici.

Bonus video: