Novi dom: Nikšićko pozorište u rekonstruisanoj Sali 18. septembar

Predsjednik nikšićke opštine Veselin Grbović kazao je da grad dobija sjajan objekat površine 2,8 hiljada metara kvadratnih, multimedijalnu salu sa 428 sjedišta, foajeima, garderobama, šminkernicama, baletskom i koktel salom, upravno–administrativnim prostorom i pratećim pomoćnim i tehničkim prostorijama
213 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2015. 20:17h

Koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra i govorom predsjednika Opštine Veselina Grbovića večeras je u Nikšiću svečano otvoren rekonstruisani objekat nekadašnje bioskopske sale “18.septembar“ koji je predat na upotrebu Nikšićkom pozorištu. Dobijanjem zgrade “pozorišni beskućnici” iz grada pod Trebjesom konačno su dobili dom.

“Otvaranjem ovog objekta zaokružujemo priču o stvaranju uslova za još snažniji razvoj kulture i stvaranje mogućnosti da sugrađani u izuzetnom prostoru uživaju u onome što su najveći dometi kulturnog i umjetničkog stvaralaštva. Ono što posebno raduje je što će Nikšićko pozorište, sa tradicijom dugom 135.godina, ali i sa više godina podstanarskog života konačno dobiti svoj prostor“, kazao je Grbović.

Rekonstrukcija objekta površine 2.800 metara kvadratnih, sa salom od 428 sjedišta, foajeima, garderobama, šminkernicama, baletskom i koktel salom, upravno-administrativnim prostorom i pratećim pomoćnim i tehničkim prostorijama, koštala je blizu 2,5 miliona eura, a novac su obezbijedili Vlada Crne Gore, preko Direkcije javnih radova, i Opština Nikšić.

„Neću biti neskroman ako kažem da Crna Gora ima sreću da u njoj postoji mjesto poput Nikšića koje je zavičaj brojnih generacija, intelektualne i društvene elite Crne Gore. Oduvijek je Nikšić bio temelj duhovnog i druđtvenog razvoja naše zemlje“, istakao je Grbović.

Podsjetio je da je u toku prošle godine, u sklopu Programa podrške razvoju kulture, u Nikšiću realizovano preko 250 manifestacija.

„Nakon višegodišnjih pauza uspjeli smo oživjeti 'Nikšićke književne susrete' i prestižni 'Festival glumca', tako da je ovaj period u pravom smislu za naš grad period renesansnog preporoda kulturnog života i kulturnih vrijednosti“, kazao je prvi čovjek grada pod Trebjesom.

Prema riječima Grbovića iako su „krizne godine ostavljale traga na kulturni život grada, iako su neke institucije s teškom mukom opstajale, a neki objekti zatvarani, nikšićka kultura je trajala i vraćala vjeru u bolje sjutra“.

Bioskop „18.septembar“, koji je počeo da radi 1963.godine u zgradi Doma sindikata, zvanično je prestao sa radom 2003. zbog, kako su tada iz lokalne vlasti objasnili, činjenice da u bioskopskoj sali nema grijanja, dok je zgrada pozorišta, napravljena 1925.godine, srušena u februaru 2009.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik države Filip Vujanović, potpredsjednik Vlade Igor Luksic, ministar saobraćaja Ivan Brajović, mnogi ambasadori, predstavnici Vojske i brojne zvanice iz kulturnog, privrednog i drustveno-političkog života grada i države.

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestara, pod dirigentskom palicom Grigorija Kraskova, koji živi i radi u Rusiji i Crnoj Gori, organizovao je Muzički centar Crne Gore.

Opština finansirala prvu, a Direkcija javnih radova druge dvije faze

Prema riječima Veselina Grbovića rekonstrukcija sale trajala je od 2007.godine i odvijala se u tri faze, a izvođači radova bile su nikšićke firme “Erlang” i “LD gradnja”.

Prvu fazu u iznosu od oko 530.000 eura, koja je podrazumijevala sanaciju krova i fasade, finansirala je Opština Nikšić. Vrijednost druge faze, u toku koje su urađeni grubi građevinsko-zanatski i instalaterski radovi u objektu, bila je 1,053 miliona eura, dok su radovi u trećoj fazi, koji su obuhvatali završne građevinsko-zanatske i instalaterske radove u dvorani, radove na instalacijama scenske tehnike, mehanike i osvjetljenja, dio završnih radova u holovima, opremanje dvorane i kancelarjskog prostora namještajem, uređenju prilaza objektu i izradi nadstrešnice, kao i izgradnju nove trafostanice, koštali blizu 785 hiljada. Kako su “Vijestima” odgovorili iz Direkcije javnih radova, koja je finansirala drugu i treću fazu, svi ugovoreni radovi su završeni i izvedeni u okviru ugovorenih vrijednosti.

Galerija

Bonus video: