Novi kodeks novinara: Kleveta i uvreda prvi put u tekstu

Kodeks će ispuniti svrhu samo ako se bude pravilno primjenjivao, kazao šef Odsjeka za informaciono društvo SE Patrik Peninks
62 pregleda 18 komentar(a)
KODEKS, Foto: Savo Prelević
KODEKS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.04.2016. 20:22h

Uvreda i kleveta obuhvaćeni su prvi put novim Kodeksom novinara.

Te dvije kategorije navedene su u načelu koje se bavi govorom mržnje.

Grupa za izradu Kodeksa posebnu pažnju posvetlila je informacijama sa društvenih mreža i onlajn komentarima, kazao je sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju (MSS) Ranko Vujović.

“Kodeks se prvi put bavi onlajn komentarima. Ovaj Kodeks se nije bavio odgovornošću za sadržaj komentara koje postavljaju čitaoci ispod tekstova na portalima. Zadržali smo se na tome da bi portali trebalo da definišu svoja interna pravila za komentare trećih lica, a da treba da se izbjegava nelegalni i neetički sadržaj”, rekao je on prilikom predstavljanja Kodeksa.

Na Kodeksu su zajedno radili predstavnici MSS, “Dana”, “Monitora” i “Vijesti”, uz podršku OEBS-a i Savjeta Evrope.

Zamjenik šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Den Redford ocijenio je da Kodeks vlasnicima medija može da bude štit od kritika i tužbi, a da široj javnosti služi kao garancija tačnosti informacije.

“Novi Kodeks važan je korak naprijed u podizanju novinarskih profesionalnih standarda. Profesionalno novinarstvo jedan je od najboljih interesa samog crnogorskog društva”, rekao je on.

Šef Odsjeka za informaciono društvo Savjeta Evrope Patrik Peninks kazao je da će Kodeks ispuniti svrhu samo ako se bude pravilno primjenjivao.

“Javnost mora stalno biti nepristrasno i profesionalno informisana o svakoj pojavi u društvu. Novinari imaju ključnu ulogu u razvoju demokratskih društava. Važno je da se ovaj Kodeks pravilno primijeni, jer bi tako samo ispunio svrhu”, kazao je Peninks.

Glavni urednik lista “Dan” Nikola Marković istakao je da su izmjenama Kodeksa uspjeli da definišu šta je to profesionalni standard i obavezali se da ga poštuju.

“Nijesmo uspjeli da usaglasimo načine tumačenja tih standarda”, kazao je Marković.

Ombudsmanka “Vijesti” i “Monitora” Paula Petričević rekla je da su najvažnije promjene u vezi sa izvorima, onlajn komentarima, govorom mržnje i balansom između slobode izražavanja i prava na privatnost.

Bonus video: