Novi protest 24. maja: "Ovo će trajati sve dok Crna Gora ne bude slobodna"

Uprava policije je saopštila da je na skupu bilo 2.500 građana, dok organizatori smatraju da ih je bilo koliko i na protestu 5. maja
89 pregleda 243 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2012. 20:18h

Protestna šetnja "obilaska stubova sistema" je završena oko 20 časova. Sa skupa je poručeno da će novo okupljanje biti 24. maja. Nakon protesta je uslijedila svirka mladog podgoričkog benda "Zoon Politikon".

Uprava policije je saopštila da je skupu prisustvovalo 2.500 građana, i da nije bilo incidenata. Organizatori kažu da je bio isti broj okupljenih kao na protestu 5. maja.

19.57 Ćalović poručuje da "ne želimo da se stidimo što našu državu nazivaju mafijaškom!". "Kada momci u plavom budu sa nama biće gotovo. Naša ideja vodilja nije osveta! Naše vrijeme dolazi."

19.52 "Ne damo im euro za KAP. Neće im plaćati naša djeca", uzvikuje Ćalović, ističući da samo djeca mogu donijeti novu Crnu Goru.

19.51 "Ovo će trajati sve dok Crna Gora ne bude slobodna", poručuje Vanja Ćalović. "Džaba nas prebrojavaju".

19.46 Književnik Balša Brković recituje svoju pjesmu "Diktatorski bluz" sa ključnim stihovima - "diktator svaki jednom mora pasti".

19.41 "Ne smijemo nasiljem osvajati institucije", poručuje Demir Hodžić. Predsjednik Studentske unije kaže da "ne smije strah da nas spriječi da izađemo na proteste."

19.39 Građani aplaudiraju slobodnim studentima

19.35 Janko Vučinić kaže da je "riječ radnik sinomim za sirotinju". "Lažu svijet! Neka zna Evropa da ovo nije Luksemburg na Balkanu!", poruka je Vučinića.

On ističe "da su nam pojeli fabrike, državu i budućnost". "Oni su megalopovi".

19.34 Sa razglasa je poručeno da se spuste transparenti, "da nas RTCG prebroji".

19.31 "Dosta je njihove nesposobnosti. Ovde smo da kažemo ne!", poručuje Kovačević.

19.26 Ljupka Kovačević iz NVO "Anima" ispred Vlade poručuje: "Ova zgrada je za nas zatvorena godinama. Uzimaju pare, a ne slušaju šta tražimo."

19.19 Građani su stigli pred zgradu Vladu, na terenu su kako javljaju reporteri "Vijesti" i novinari iz britanske medijske kuće BBC.

19.15 Kolona je stigla ispred Tužilaštva, a građani uzvikuju "čuješ li nas Ranka?".

19.12 Poručeno je da "mafijaši glume dobrotvore, i da je vrijeme da krenemo ka slobodi".

19.08 "Ubijaju novinare, a Parlament prelazi preko svega", poručila je Mila Radulović iz MANS-a dok građani prolaze pored Skupštine Crne Gore.

19.05 Sa razglasa se čuje: "Evo nas kod predsjednika, ćuti i podržava".

18.58 Vojo Vuletić iz stranke penzionera poručuje da "hoćemo srećniju Crnu Goru, a to ne možemo sa ovom vlašću". Poručio da je neće plaćati račune, a građani skandiraju "lopovi, lopovi".

18.53 Građani uzvikuju "Milo lopove" ispred zgrade Demokratske partije socijalista. Kako javljaju reporteri "Vijesti", među okupljenima je dosta mladih ljudi.

18.47 Univerzitetski profesor Milan Popović je poručio da "im ne trebaju instituciju, kad imaju kafe", dok građani pored kafića "Grand" i "Maša" skandiraju da je vrijeme.

18.46 Građani pozdravljaju sve poštene policajce uz povike "plavi, plavi".

18.43 Sa razglasa poručeno - "neću da me prave budalom" i "ua za sve nepoštene policajce". Građani skandiraju "kerovi".

18.37 Građani skandiraju "bando špijunska"

18.34 Kolona je stigla do ANB-a. Univerzitetski profesor Filip Kovačević je poručio: Ovo nije ANB, već agencija za bezbjednost Mila Đukanovića.

18.31 Građani skandiraju "Milo lopove". Pred zgradom Pobjede su vikali: Lopovi, lopovi!, dok su im radnici ispred Pobjede mahali.

18.27 Povorka je stigla do Pobjede. Student FPN-a Blažo Marinović poručuje: "Novinari Pobjede, ne budite advokati đavola".

18.23 Poruka ispred RTCG: "Ne dozvolimo da nas truju. Lažovi!" Student FPN-a Aleksandar Novović poručuje da je demokratija tamo gdje je narod.

18.22 Zapaljene su prve baklje, sa razglasa je poručeno da se ne nasjeda na provokacije i da je "ovo miran protest"

18.15 Okupljeni građani su krenuli u najavljenu protestnu šetnju, odnosno "obilazak stubova sistema".

18.11 Istaknut je transparent "Oj vladari CG, ne zivjeli vi do zore".

18.05 Stigla su četiri autobusa sa sjevera. Istaknut transparent "Da su vuci zasitili bi se, da su ljudi zastiđeli bi se" i "Živio Hipokrat i Bogišić, smrt Minhauzenu".

17.57 Nezadovoljni građani iz Berana su istakli transparent "Beranselo je demokratija".

17.49 Građani su okupljaju na platou ispred Univerziteta Crne Gore. Transparenti su slični kao na prošlom protestu 5. maja, poput "Dosta je pljačke, bagro".

Pratite proteste uživo na portalu Vijesti, na Twitteru pod hashtagom #vrijemeje i na našoj Facebook stranici.

"I četvrti građanski protest će biti isključivo nenasilan i miran, i to će biti metod kojim ćemo se služiti u narednom periodu kako bismo natjerali Vladu da snosi odgovornost za svoje postupke i sve negativnosti koje trenutno trpe građani", kazao je generalni sekretar Unije slobodih sindikata (USS) Srđa Keković uoči četvrtog građanskog protesta koji će biti održan danas u 18 časova.

Plan protesta, čiji je cilj ostavka Vlade, je isti kao i prošlog puta: organizatori iz USS-a, Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Studentske unije će sa građanima obići "stubove sistema".

Protestna šetnja će početi sa platoa ispred Univerziteta, zatim će se kretati Bulevarom revolucije pored Javnog servisa, zgrade "Pobjede", Agencije za nacionalnu bezbjednost, ulicom Ivana Vujoševića, do Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, gdje će se zadržati pored zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova, kafića "Grand", Elektroprivrede, sjedišta Demokratske partije socijalista (DPS), sjedišta predsjednika, Skupštine, Centralne banke, Tužilaštva i sudstva do zgrade Vlade.

"Očekujemo da ova energija koja se probudila neće stati jer oni neće da prestanu da nas kradu neće prestati da stavljaju naš novac u svoje džepove i ovo je samo početak", kazalea je juče čelnica MANS-a, Vanja Ćalović.

Krenulo se iz gradova

Tridesetak Kolašinaca krenulo je oko 16 sati na proteste u podgoricu.
Predstavnik organizatora Ratko Čogurić je kazao da je svaki put sve više građana Kolšina koji se priključuju protestima, većina ih je kako je kazao otišlo svojim kolima za Podgoricu.
“Drago mi je da se konačno mijenja svijest građana Kolašina I građana Crne Gore a to je nešto što se najteže kod nas Crnogoraca mijenja. Promjene nas očekuju, ali moranmo imati strapljenja. Biće nas svaki put sve više” kazao je Čogurić.
Čulo se I mišljenje okupljenih , da su od premijera Igora Lukšića očkivali mnogo . Imao priliku učiniti nešto pozitivno za Crnogorski narod, kako on nije iskoristio pruženu priliku , podršku dajemo organizatorima protesta I građanima Crne Gore.
Među Kolašincima koji su krenuli ka Podgorici najviše je mladih.

Iz Nikšića je na protest krenulo pet autobusa, od kojih dva dupla, sa oko 300 onih koji smatraju da je vrijeme da se u Crnoj Gori dese promjene.

Nikšić

Tridesetak Kolašinaca krenulo je oko 16 sati na proteste u Podgoricu.

Predstavnik organizatora Ratko Čogurić je kazao da je svaki put sve više građana Kolašina koji se priključuju protestima,a većina ih je kako je kazao otišlo svojim kolima za Podgoricu. “Drago mi je da se konačno mijenja svijest građana Kolašina i građana Crne Gore a to je nešto što se najteže kod nas Crnogoraca mijenja", rekao je Čogurić.

Među Kolašincima koji su krenuli ka Podgorici najviše je mladih.

S platoa ispred hotela „Prinses“ oko 16:30 za Podgoricu je krenula grupa barskih učesnika protesta.

"Na proteste idem sa mojim bivšim đacima, sada studentima. Čekaju me u Podgorici, nikada ih nijesam izdao, ni kao profesor, a ni sada neću.

Postupno sve ovo ide, posebno za studente bez posla nije dobro nikad. Sada su uslovi za studiranje pet puta gori nego kada sam ja studirao, treba obezbijediti uplate za fakultete, gdje će svi kad završe ove privatne fakultete? Ja odlazim u penziju, ali, meni je žao tu djecu", kazao je profesor Milonja Kastratović.

Na protest u Podgorici su stare autobuske stanice u bjelopoljskom naselju Ćukovac pošla dva kombija sa 40-tak putnika, dok je iz Bara i Žabljaka krenuo po jedan kombi.

Prijava zbog grljenja

Podgorička policija je podnijela prekršajnu prijavu protiv Ćalović zbog "omalovažavanja i ometanja ovlašćenog policijskog službenika u vršenju službenih radnji", prenose Dnevne novine.

Ćalović je prijavu "zaradila" jer je grlila policajca tokom performansa MANS-a 10. maja.

Policija je podnijela i prijave protiv 4 učesnika protesta održanog 5. maja zbog ugrožavanja bezbjednosti saobraćaja.

Kolonu demonstranata je predvodila grupa organizatora u kamionu koji je prenosio zvučnike.

Galerija

Bonus video: