Novi rok: Gradnja žičare od Kotora do Cetinja počinje tokom godine

Iako je riječ o gradnji najduže turističke žičare na svijetu, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović uvjeren je da će tender naići na veliko interesovanje investitora
51 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2013. 18:14h

Međunarodni tender za izbor privatnog partnera za 15 kilometara dugu žičaru Kotor-Lovćen-Cetinje biće raspisan u narednih nekoliko sedmica, a do kraja godine počeće i njena izgradnja, najavljeno je na jučerašnoj prezentaciji 46,5 miliona vrijedne investicije, koja je održana u Podgorici.

Iako je riječ o gradnji najduže turističke žičare na svijetu, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović uvjeren je da će predstojeći tender naići na izuzetno interesovanje potencijanih partnera, kojima će poseban zamajac predstavljati “spremnost Evropske banke za obnovu i razvoj da, kroz povoljni kreditni aranžaman, pomogne sa 15 miliona eura”.

Stranim partnerima, kako je naglasio, u prilog ide studija izvodljivosti “DBA Grop”, koja je pokazala da će za povrat cjelokupne investicije biti neophodno deset godina.

“Uvjeren sam da će za potencijalne privatne partnere posebnu povoljnost predstavljati što smo već obezbijedili dio sredstava za početak planirane investicije. Nema sumnje da će tender privući više renomiranih brendova, spremnih da ulože u investiciju, koja će biti višestruko korisna i sasvim isplativa”, poručio je Bogdanović.

Po završteku, kako je kazao, najzahtjevnijeg projekta današnjice, putovanje od Kotora do Cetinja trajaće 45 minuta, a posjetioci će moći da se zaustave i na međustanicama Kuk i Lovćen, bez određenog vremenskog ograničenja.

Sa prezentacije (Foto: Luka Zeković)

Žičara će tokom jednog sata moći da primi više od hiljadu posjetilaca i, kako tvrdi Bogdanović na osnovu kontakata sa turoperatorima i turističkim organizacijama, biće jedan od najposjećenijih turističkih sadržaja u okruženju.

“Prema najskormijoj računici, broj posjetilaca, odnosno prodatih ulaznica za vožnju, mjeriće se stotinama hiljada”, optimističan je Bogdanović.

Prijestonica će za izgradnju žičare imati, kako je juče potvrdio ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović, punu podršku Vlade.

Ministarstvo je do sada, naveo je on, aktivno učestvovalo sa osnovnim ciljem da podrži dobro pripremljenu ideju za koju su, iako je postojala odranije, bili potrebni odvažni i odgovorni ljudi.

Turistički promet Prijestonice za deceniju 1,7 milijardi

“Crna Gora je možda jedna od neotkrivenih tajni Evrope i siguran sam da ovakvi projekti daju mogućnost da čitav svijet dodatno upozna sve ljepote i prednosti naše države”, smatra ministar Gvozdenović.

Žičara će, kako tvrdi, dodatno motivisati ljude da posjete Crnu Goru i na taj način obezbijede da “idemo uzlaznom putanjom, onako kako idemo u posljednje vrijeme”.

“Prema svim procjenama turistički promet u Crnoj Gori sa postojećih 700 miliona za 10 godina treba da bude milijardu i 700 miliona eura. To je jedan ozbiljan progres, a da bi ga podržali, treba da realizujemo ovakve i slične projekte”, uvjeren je Gvozdnević.

On je siguran da žičara ima budućnost i da će izazvati interesovanje investitora.

Bonus video: