Novinarka odgovorila Ministarstvu: Sekretarka preuzeta ili je raspoređena

"Vjerujem smo saglasni da bi Ministarstvo zdravlja napokon trebalo da, u skladu sa članom 12 Zakona o slobodnom pristupu informacijama, objavljuje spiskove zaposlenih"
70 pregleda 2 komentar(a)
Ministarstvo zdravlja, Foto: Vijesti
Ministarstvo zdravlja, Foto: Vijesti
Ažurirano: 03.06.2017. 19:28h

U tekstu “I rođaku zaposlio mimo zakona?” iznesene se sumnje u zakonitost zaposlenja Alme Marić, svastike ministra Kenana Hrapovića, koja u Ministarstvu zdravlja radi kao tehnička sekretarka.

Te su sumnje podstakli upravo odgovori iz resora ministra Hrapovića na naša pitanja - i to od 18. i 25. maja.

Naime, iz Ministarstava zdravlja je dva puta zvanično odgovoreno da je tehnička sekretarka zaposlena “u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, kojim je propisan način preuzimanja državnog službenika između državnih organa”.

U tom zakonu, u članu 127, stav 1, piše da u slučaju ukidanja državnog organa ili dijela poslova, državni organ u čiji djelokrug prelaze poslovi preuzima državne službenike, odnosno namještenike koji su radili na tim poslovima. Kako Fond za zdravstveno osiguranje, na čijem je čelu ranije bio Kenan Hrapović, a u kojem je Marićeva takođe bila zaposlena, nije ukinut, niti je u međuvremenu došlo do značajnijeg ukidanja poslova u toj ustanovi ili Ministarstvu zdravlja, opravdano je da posumnjamo u zakonitost zaposlenja.

Prije dva dana, a nakon objavljivanja teksta, u regovanju Ministarstva se tvrdi da je Marićeva u stvari “privremeno raspoređena” u drugi državni organ, u skladu sa članom 105 Zakona o državnim službenicima i namještenicima. Dakle, pitanje za ministarstvo zdravlja glasi da li je Marićeva preuzeta, kako ste rekli 18. i 25. maja ili privremeno raspoređena, kako tvrdite u reagovanju od 1. juna.

Na kraju, vjerujem smo saglasni da bi Ministarstvo zdravlja napokon trebalo da, u skladu sa članom 12 Zakona o slobodnom pristupu informacijama, objavljuje spiskove zaposlenih. Odgovor ili izgovor Ministarstva da čekaju da novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta stupi na snagu nije nikakvo opravdanje, jer to nigdje nije propisani uslov.

Bonus video: