Novinarstvo i dilovi ne mogu zajedno

Kada je u pitanju bezbjednosti novinara, ništa se ne mijenja
1 komentar(a)
Novine, mediji, Foto: Pixabay.com
Novine, mediji, Foto: Pixabay.com
Ažurirano: 23.01.2017. 06:48h

Uslov za novinarstvo u interesu javnosti su zaposleni u medijima koji mogu da žive od svog rada, koji nisu preopterećeni pretjeranim zahtjevima na poslu, nisu u stalnom strahu od otkaza i zbog toga mogu da rade slobodno i bez samocenzure.

To su saopštili iz Sindikata medija Crne Gore, povodom 23. januara, Dana novinara Crne Gore.

Oni su apelovali na solidarnost među zaposlenima u medijima i poručili im da ne okreću glavu od problema koje imaju oni i njihove kolege.

Ocijenili su da se po pitanju bezbjednosti novinara ništa ne mijenja.

Predsjednik Komisije za istrage napada na novinare Nikola Marković ocijenio je da i ovaj praznik struke dočekujemo sa brojnim nerasvijetljenim napadima na naše kolege i u atmosferi gdje medijski talog pokušava srozati u uništiti sve što su generacije novinara decenijama stvarali.

“Nedostatak političke volje da se otkriju nalogodavci na naše kolege i urede uslovi medijskog poslovanja itekako utiču da se novinari ne mogu osjećati slobodno i bezbijedno u svom radu”, naveo je on.

Umjesto toga,kako kaže, možemo govoriti o favorizovanju režimskih štampanih i elektronskih medija.

“Umjesto da se afirmiše istraživačko novinarstvo koje će biti najveći kontrolor vlasti i njene moći imamo situaciju da poltronsko novinarstvo sve više uzima maha. Nažalost, mediji postaju kusur u dilovima vrha režima i raznoraznih tajkuna, a prvo što u takvim situacijama strada jesu profesionalni standardi”, ocijenio je on.

Zbog toga, kako kaže, godinama imamo situaciju da raznorazni medijski savjeti služe da budu režimska batina u obračunu sa nezavisnim medijima.

Omdusman i CGO su čestitali juče Dan novinara, upozoravajući da novinari zaslužuju bolji i bezbjedniji status u društvu.

Prvi broj novina štampanih u Crnoj Gori „Crnogorac“ izašao je 23. januara 1871. godine na Cetinju i taj datum se obilježava kao Dan novinara Crne Gore.

Bonus video: