Novljani obilježili Dan Republike

Dan Republike se zvanično ne obilježava od 2002. godine, kada ga je ukinula Savezna skupština SRJ
74 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2014. 15:49h

Povodom 29. novembra koji se u bivšoj Jugoslaviji slavio kao Dan Republike, mladi Udruženja birača IZBOR organizovali su u restoranu Mali Raj u Igalu, svečanost kojoj su prisustvovali, predstavnici SUBNOR-a, ali i Novljani koji se sa nostalgijom sjećaju tog vremena.

Druženje je počelo uz himnu bivše države i revolucionarne pjesme.

Mladi Izbora ističu da su inicirali druženje da bi "obilježili bitan datum koji je istorijski značajan za naše društvo i čije vrijednosti možemo primjeniti i danas".

Slobo Novaković iz Saveza boraca 1941-1945 Jugoslovenska opcija, mlađe je podsjetio da se praznik proslavljao dva dana, da su organizovani majski uranci, svečane akademije, sportska takmičenja, a zaslužnim radnicima i umjetnicima dijeljeni ordena.

Mišo Škobalj poručuje da je od državnih uređenja dvije Jugoslavije trebalo “uzeti i sačuvati ono što je bilo dobro”.

Tanja Ateljević, čija je porodica vlasnik restorana Mali Raj u kome je organizovana proslava, je kazao da su za 48 godina rada, između ostalih ugostili i predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita,ali i ugledne književnike Zuka Džumhura, Branka Ćopića, Dušana Kostića, Stevana Raičkovića i Mihaila Lalića.

"Čuvamo tradiciju, uz želju da ponovo dođe vrijeme kada će se cijeniti pošten rad, znanje, dobrota i ljudska solidarnost”, kazala je Ateljević.

U znak sjećanja na Drugo zasjedanje AVNOJ-a koji je konstituiran u zakonodavno i izvršno predstavničko tijelo Jugoslavije Dan Republike obilježavao je godišnjicu 2. zasjedanja AVNOJ-a 29. novembra 1943, kada su predstavnici partizanskoga pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije, i ustavotvornu skupštinu FNRJ 29. novembra 1945. godine.

Dan Republike se zvanično ne obilježava od 2002. godine, kada ga je ukinula Savezna skupština SRJ.

Od tada jugonostalgičari raznim manifestacijama obilježavaju taj nekadašnji praznik.

Galerija

Bonus video: