Novljani spremni za evropsku tržišnu utakmicu

Na farmi je sve čisto, automatizovano, a zahvaljujući centralnom grijanju - u boksovima je idealna temperatura od 24 stepena
799 pregleda 4 komentar(a)
Jagoš Murišić, Foto: Slavica Kosić
Jagoš Murišić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 16.07.2017. 19:18h

Firma Rebrakomerc iz Herceg Novog dobila je prije dvadesetak dana izvozni broj za farmu koka nosilja u selu Kameno u zaleđu grada.

“To je za nas priznanje za trud i finasijski napor koji smo uložili u savremenu opremu, uređenje ambijenta i lokacije, po najvišim, evropskim standardima”, kazao direktor firme Jagoš Murišić.

Izvozni broj je “legitimacija” za proizvođače da mogu plasirati njihovu robu u zemlje Evropske unije.

Iako jaja prodaje u Crnoj Gori, Murišić ističe da je izvozni broj podsticaj da razmišljaju i o izvozu jaja u susjednu Hrvatsku.

Jagošev otac Miloš otvorio je u Meljinama 1981. godine, među prvima u Crnoj Gori, farmu koka nosilja u čijem radu je bila angažovana cijela porodica.

Bio je to dopunski, ali kako će pokazati vrijeme, isplativ posao.

“Sa bratom Ognjenom još dok smo bili djeca, prodavao sam jaja sa naše farme na pijaci u Kotoru. Kada smo počeli imali smo 10 i 8 godina. Otac bi nas u “cik zore” odvezao u Kotor i ostavio. On je u to vrijeme radio Trgovinskom preduzeću PKB, kao poslovođa i do 7 sati je morao biti na poslu u Herceg Novom. Poslije nekoliko godina u Kotoru smo imali dvije tezge, na jednoj je prodavao Ognjen, a ja na drugoj. Majka, koja je u to vrijeme bila zaposlena, subotom je jaja prodavala u Herceg Novom, a nedjeljom smo išli u Risan. Ponekada, ne često, naša jaja su bila i na tezgama u Dubrovniku”, priča Jagoš.

Farma je bila odskočna daska za otvaranje trgovinske radnje u Meljinama 1992 godine, preko koje su Murišići, između ostalog, plasirali i jaja koja su sami proizvedili.

Petnaest godina kasnije otvorili su novu, savremenu farmu uz saobraćajnicu Meljine - Trebinje u selu Kameno koje je udaljeno od Herceg Novog pet kilometara.

Podigli su kredit i za dvije godine izgradili i opremili farmu.

Sve je čisto, automatizovano, uvedeno je centralno grijanje, a u boksovima u kojima su koke nosilje postiže se idealna temperatura od 24 stepena bez obzira na vremenske uslove.

Danas na farmi uzgajaju 26.000 koka nosilja, imaju i samo jednog pijetla:

“Zbog uroka”, šali se Jagoš.

Dnevno tržištu isporučuju oko 23.000 jaja, nemaju problem sa plasmanom.

Rebrakomerc dobitnik je priznanja Zadružnog saveza Crne Gore za rekordnu proizvodnju konzumnih jaja 2011. godine.

Vjeruju da ima prostora i da se i šire, ali i da primjenjuju nove tehnologije.

“Planiramo da nabavimo kaveze u kojima bi koke imale svoje gnijezdo, 'čeprkalište', led rasvjetu koja imitira sunčevu svjetlost… to je danas trend u proizvodnji (free range), a želimo da idemo u korak sa evropskim proizvođačima.

Prije svega sa kvalitetom, a nadamo se, u dogledno vrijeme i sa cijenom”, objašnjava Jagoš.

Piliće starosti jedan dan kupuju u Češkoj, odgajaju ih do 18 nedjelje u objektu u Pećincima u Srbiji, gdje firma Rebrokomers registrovana u Srbiji, ima pogon

Piliće starosti jedan dan kupuju u Češkoj, odgajaju ih do 18 nedjelje u objektu u Pećincima u Srbiji, gdje firma Rebrokomers registrovana u Srbiji, ima pogon.

Onda ih “preseljavaju” na farmu na Kamenom. Jedno jato drže 12 - 13 mjeseci , a nakon jednomjesečnog čišćenja prostora, “useljavaju” novo jato.

“Koke koje više ne mogu da nose jaja Prodajemo firmi iz Tuzle, a oni, koliko znam, kompaniji Argeta iz Sarajeva”, objašnjava Jagoš.

Koliko su uslovi proizvodnje u EU propisani do detalja, govori i jedan primjer - ambalaža koju Murišići kupuju u Hrvatskoj i za nju godišnje izdvajaju oko 50.000 eura, mora se skladištiti u posebnim prostorijama izgrađenim za tu namjenu, što su oni i uradili.

“Povećanje životnog standarda i povećanje svijesti potrošača o značaju mjera bezbjednosti u proizvodnji su naša šansa da nas prepoznaju kao proizvođača koje ispunjava najviše standarde”, ističe Jagoš Murišić.

Posluju i u Srbiji

Da bi obezbijedili stabilnost u snabdijevanju, Murišići su 2.000 godine osnovali firmu Rebrokomerc u Srbiji.

U Ašanji u opštini Pećinci na oko 35 kilometara od Begrada izgradili su kapacitete za proizvodnju stočne hrane i odgoj mladih koka nosilja.

“Time je obezbijeđena puna kontrola nad svim ključnim segmentima za stabilnu, bezbjednu i konkurentnu proizvodnju”, ističe Jagoš.

Na Kamenom planiraju otvarnje sušare svinjskog mesa.

Objekat je već izgrađen, preostalo je da obezbijede potrebne “papire”.

Svinjsko meso će na osnovu kompenzacije dobijati iz Srema od firme kojoj isporučuju stočnu hranu.

Porodično preduzeće

Rebrokomerc je koncipirano kao tipično porodično preduzeće. Vlasnik je Miloš Murišić, koji je vitalan i radno aktivan i u 75. godini.

“Vodi našu investiciju u Srbiji gdje gradimo novi silos za hranu i radni dan mu traje od 10 do 15 sati”, kaže Jagoš koji firmu vodi u Herceg Novom.

Njegov brat Ognjen je direktor u Beogradu. Zapošljavaju 20-ak radnika u Crnoj Gori i 40 u Srbiji, od kojih trećina radi u proizvodnji, a dvije trećine u trgovini.

Do sada su Murišići poslovali i razvijali se zahvaljujući sopstvenim sredstvima. Nadaju se da će Ministarstvo poljoprivrede obezbijediti podsticajna sredstva za dalja ulaganja, jer su i evropski proizvođači konzumnih jaja modernizovali kapacitete značajno se oslanjajući na sredstva iz EU fondova.

Bonus video: