Novo rješenje za spornu zemlju u Jerevanskoj

„Tuženi organ (Ministarstvo finansija) prilikom odlučivanja o žalbi... se ni- jednom riječju nije osvrnuo, niti je dao ocjenu žalbenih navoda, da li su, ili nijesu od značaja, čime je počinio povredu pravila upravnog postupka“
123 pregleda 3 komentar(a)
Vanja Đurišić, Foto: Luka Zeković
Vanja Đurišić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.08.2017. 19:02h

Upravni sud usvojio je tužbu koju je Glavni grad podnio protiv rješenja Ministarstva finansija donijetog u korist porodice Đurišić.

Sud je rješenje Ministarstva, kojim je odbilo, kao neosnovanu žalbu Glavnog grada na rješenje Uprave za nekretnine, prema kojem je dio Jerevanske ulice na Zabjelu upisan kao svojina Đurišića, poništio kao nezakonito.

„Tuženi organ (Ministarstvo finansija) prilikom odlučivanja o žalbi... se ni- jednom riječju nije osvrnuo, niti je dao ocjenu žalbenih navoda, da li su, ili nijesu od značaja, čime je počinio povredu pravila upravnog postupka“, precizirano je u obrazloženju suda.

Ministarstvo finansija, po odluci suda, mora otkloniti nepravilnosti i donijeti novo, zakonito rješenje.

„Nijesu bili ispunjeni zakonski uslovi da se izvrši pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine na predmetnim nepokretnostima koje su eksproprisane, a zadržavanje upisa prava korišćenja na imena bivših vlasnika Đurišića propust je prvostepenog organa“, stav je Glavnog grada.

Iz Glavnog grada, navedeno je u obrazloženju odluke suda, ističu da je neprihvatljivo da Đurišići osporavaju sporazum o određivanju naknade sačinjen 1979. godine i traže novac.

„Zbog dugog proteka vremena, zbog čega je i samo potraživanje zastarjelo, nije moguće pronaći dokaz o plaćanju naknade jer arhiva ranijeg SDK nije sačuvana“, ističu iz uprave Grada.

Prethodnim rješenjem Uprave za nekretnine, nosilac prava svojine 1/1 sporne parcele bio je Glavni grad, dok su Savo i Vanja Đurišić imali pravo sukorišćenja u obimu prava 4/8.

Pozivajući se na dokument Uprave za nekretnine porodica Đurišić je insistirala da Glavni grad isplati novac za spornu parcelu, zbog čega su dio Jerevanske ulice na Zabjelu blokirali dva mjeseca.

Đurišići smatraju da nadležni „na sve moguće načine pokušavaju da oduže ovaj problem“.

Bonus video: