Novo zagađenje Zete je ekološki kriminal

Ekološki pokret “Ozon” tražio od Uprave za inspekcijske poslove da reaguje zbog islivanja životinjske krvi
2050 pregleda 0 komentar(a)
Izlivanje krvi u Zetu, Foto: Screenshot
Izlivanje krvi u Zetu, Foto: Screenshot

Ekološki pokret “Ozon” zatražio je od Uprave za inspekcijske poslove da utvrde ko je u nedjelju zagađivao rijeku Zetu životinjskom krvlju, ali i da li je tim pričinjena ekološka šteta.

Oni su Upravi poslali inicijativu za inspekcijski nadzor, nakon što su “Vijesti” na svom portalu objavile video-zapis na kom se vidi izlivanje krvi u rijeku Zetu.

Direktor “Ozona” Aleksandar Perović u inicijativi je napisao da ta nevladina organizacija kontinuirano vrši građanski monitoring rijeke Zete:

“Koja je u donjem dijelu od prošle godine proglašena parkom prirode, odlukama lokalnim parlamenata opština Danilovgrad i Podgorica, dok je u Nikšiću u toku građanska inicijativa za izradu studije zaštite koju smo pokrenuli uz podršku međunarodnih organizacija WWF Adria i The Nature Conservation (TNS). Juče smo iz medija, konkretno portala “Vijesti”, saznali da je čitalac poslao video-zapis na kom se vidi izlivanje krvi u rijeku Zetu, u opštini Danilovgrad, naselju Spuž, za koji se navodi da je snimljen u blizini životinjske farme, pa shodno opravdanim sumnjama da je riječ o višegodišnjem problemu i praksi koje imaju tamošnje velike farme koje se bave tom djelatnošću, smatramo da je potrebno izvršiti inspekcijski nadzor i kroz analizu hemijskog sastava vode utvrditi da li je pričinjena ekološka šteta”, piše u inicijativi.

Perović je “Vijestima” kazao da izlivanje krvi u Zetu, koja je od prošle godine u donjem dijelu proglašena parkom prirode, sada ima mnogo veću zakonsku težinu nego što je bio slučaj dok se ista praksa dešavala godinama unazad:

“Za šta, takođe, postoje dokazi. Mi pretpostavljamo o kojoj se farmi radi, ali ćemo sačekati zapisnik nadležne inspekcije i nakon toga, ukoliko se utvrdi odgovornost, pokrenuti zatjev ka Agenciji za zaštitu prirode za odgovornost za štetu učinjenu životnoj sredini i javnost pozvati da ne kupuje proizvode zagađivača, kao što smo i ranije radili u slučaju slične problematike”.

Rekao je da se nada da je i Opština Danilovgrad već uradila isto - obratila se nadležnim inspekcijama.

“Pa koristimo priliku da predložimo, da se kao jedan od inicijatora zaštite voda Donje Zete, takođe obrati Agenciji sa istim zahtjevom i na taj način pokaže odlučnost u vezi sa tim da će dosadašnje višegodišnje pogubne prakse biti zakonski tretirane i odgovorni adekvatno sankcionisan”, kazao je Perović.

Bonus video: