Novom ličnom kartom zaštićen i jedinstveni matični broj

Milanka Baković iz Ministarstva unutrašnjih poslova kazala je da je Zakonom o elektronskim identifikacijama predviđeno da nova lična karta sadrži čip sa sertifikatima za elektronsku identifikaciju i potpis
10705 pregleda 14 komentar(a)
Baković, Foto: Vlada Crne Gore
Baković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 20.02.2020. 14:21h

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila uredbu o načinu određivanja identifikacionog broja, kao sastavnog dijela nove lične karte, čije će izdavanje početi u aprilu.

Milanka Baković iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kazala je nakon sjednice da je Zakonom o elektronskim identifikacijama predviđeno da nova lična karta sadrži čip sa sertifikatima za elektronsku identifikaciju i potpis.

“Novom uredbom Zakona uređeno je uređivanje identifikacionog broja, njegov sadržaj i karakteristike, izdavanje potvrde o izdavanju identifikacionog broja, kao i mogućnost poništenja identifikacionog broja“, navela je Baković.

Prema njenim riječima, sve razvijene demokratske zemlje koriste neku od varijanti identifikacionog broja.

“Crna Gora će smanjiti administrativno opterećenje za građane, s obzirom da će isti omogućiti elektronsku verifikaciju za korišćenje elektronskih usluga, te samim tim sigurnije postupke elektronskog poslovanja, elektronske trgovine, platnih sistema poslovanja trgovine i slično“, rekla je ona.

Baković je poručila da će na ovaj način biti zaštićen i jedinstveni matični broj građanina, jer identifikacioni broj, za razliku od matičnog, ne sadrži lične podatke vlasnika sertifikata za elektronski potpis.

“Ne otkriva nijedan podatak o njemu”, kazala je ona.

Bonus video: