Novski zakupci lokacija u zoni morskog dobra: Dozvolite nam da radimo još ovo ljeto

813 pregleda 0 komentar(a)
Objekti u Novom, Foto: Slavica Kosić
Objekti u Novom, Foto: Slavica Kosić

Jedan broj zakupaca lokacija u zoni morskog dobra u hercegnovskoj opštini, čiji su objekti planirani za rušenje, traži da im se, slično kao i u Budvi dozvoli da rade još ovu ljetnu turističku sezonu, jer za to imaju i saglasnost lokalne uprave. Ističu da su spremni da “ispune sve uslove koji od njih budu zahtjevani" kako bi mogli da nastave sa radom.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) donijelo je program privremenih objekata u zoni morskog dobra za period od 2019. do 2023. godine. Tada je navedeno da će biti uklonjeni i privremeni objekti na lokacijama na kojima, prema usvojenim državnim lokalnim studijama, Javno preduzeće Morsko dobro planira da uskoro realizuje projekte.

“Potrebno nam je vrijeme da nađemo rješenja da bi postupili po odluci MORT-a, kazala je danas novinarima Milena Ivanović čija porodica u Igalu na zakupljenoj lokaciji, 20 godina drži privremeni objekat za pripremu brze hrane.

Ivanović je navela da se obraćala svim relevantnim nadležnim organima kao i direktoru JP Morsko dobro Predragu Jelušići ministru MORT-a Raduloviću, sa “predlogom i molbom da joj se omogući rad u objektima ove turističke sezone, uz obavezu da će ih ukloniti do oktobra mjeseca”, ali odgovor nije dobila.

“Opština Herceg Novi je postupajući po predlgu MORTa i poštujući član 116 stav 4 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, uputila Ministarstvu dopis kojim traži da se objektima na pet lokacija u zoni morskog dobra od Kamenara do ušća rijeke Sutorine dozvoli rad do 1. oktobra ove godine, pod istim uslovima kao i za 6 +14 lokacija u opštini Budva, iako za to nije postojala saglasnost lokalne uprave u Budvi”, navela je Ivanović.

"Podržavamo priču o elitnom turizmu, ali da bi došli do tih pozicija potrebno je vrijeme. Zašto onda ne dozvoliti ljudima da se pripreme. Mi smo se nadali da ćemo dobiti više vremena, a period od kraja decembra kada je usvojen zakon, do kraja marta, kada smo prema obavještenju koje smo dobili u februaru, morali uloniti privremeni objekat, jako je kratak, bez mogućnosti nekog dogovora i postizanja kompromisa", istakla je Ivanović.

Ona je istakla da je turistička sezona već počela i da je u najvećem bokeljskom gradu sve više turista i organizovanih grupa, i da zato rušenje objekata u ovom trenutku i nije moguće realizovati, a da se time ne naruši izgled grada.

Za privremene objekte u zoni morskog dobro na području opštine Herceg Novi ponuđeno je 205 lokacija.

Bonus video: