NP "Skadarsko jezero": Neko nas blati, laže i omalovažava čuvare

Iz NP „Skadarsko jezero” tvrde da nijesu tačni rezultati postignuti tokom zabrana, saopšteni iz Nacionalnih parkova Crne Gore
72 pregleda 7 komentar(a)
Skadarsko jezero krivolov, Foto: Slavko Radulović
Skadarsko jezero krivolov, Foto: Slavko Radulović
Ažurirano: 26.06.2013. 16:41h

Šef Službe zaštite u NP “Skadarsko jezero” Batrić Popović ocijenio je da su podaci JP “Nacionalni parkovi Crne Gore” (NPCG) o kažnjenim krivolovcima tokom ovogodišnjeg zabrana netačni i paušalno izvedeni.

Reagujući na tekst objavljen 21. juna u “Vijestima” pod naslovom “Krivolov na Skadarskom: Oduzeli 18 kg krapa i podnijeli 16 prijava”, Popović je saopštio da je u vrijeme zabrana, od 15. marta do 1. juna, napisane 33 prijave protiv 43 lica i oduzeto osam agregata, sedam sondi, po osam plinskih boca i lampi, 638 mreža i 187 kilograma ribe.

Podaci se bitno razlikuju od onih koji su “Vijestima” saopšteni iz JP NP CG, na čijem čelu je Zoran Mrdak.

Reagovanje Popovića prenosimo u cjelosti:

"Obraćam vam se povodom netačnog i paušalno iznesenih podataka putem članka objavljenog u dnevnom listu 'Vijesti' od strane novinara g-dina I. Čađenovića dana, 21.06.2013. godine.

Molimo vas da objavite ovaj tekst kao demant istog, koji je sačinjen na osnovu stvarnih dokaza iz neposrednog uvida u službena akta (patrolne listove, zapisnike o izvršenoj kontroli, službenim zabilješkama i dr.) ovog preduzeća.

U pripremnom periodu za 2013. godinu, odnosno, za period prije nastupanja ribolovnog zabrana, služba zaštite NP 'Skadarsko jezero' u koordinaciji sa pripadnicima Uprave policije, Udruženjima ribara i predstavnicima mjesnih zajednica koje gravitiraju u neposrednoj blizini ili se nalaze u NP 'Skadarsko jezero', izvršeno je preventivno djelovanje na lica koja se bave nelegalnim izlovom ribe.

Stalnim patrolnim aktivnostima, kako se kopna, tako i sa vode, služba zaštite je izvršila sprečavanje nelegalnog izlova ribe preventivno djelujući, izvršili su 270 patrolnih izlazaka u granicama NP za period od 01.01.2013. do 15.03.2013. godine. U tom periodu su podnijele protiv 50 lica odgovarajuće prijave, oduzele 93 mreže, 4 plinske boce, 7 plinskih lampi, 4 agregata i druga materijalno tehnička sredstva...

Zbog velikog prisustva patrola službe zaštite, odličnoj saradnji sa inspektorima vodoprivrede i Ministarstvom unutrašnjih poslova, kao i povećanom vodostaju jezera, a koji je bio naklonjen mrijestu ribe, maksimalno je sačuvan riblji i ptičiji fond ove godine.

Kako smo 2012. godine uz asistenciju po pozivu angažovali još dva pripadnika policije, koji su u koordinaciji sa odgovornim radnicima u NP bili stalno prisutni (24 h) od 11.04. do 11.06.2013. godine na ulazima sa kopna, čime je bio spriječen neposredni ulazak krivolovaca u akvatorij jezera.

Takođe, smatram da su reporteri 'Vijesti' bili dužni kao svjesni građani da nas obavijeste ili podnesu prijavu protiv lica zatečenih u nedozvoljenom ribolovu, a ne da to konstatuju kao našu slabost.

Smatram da je i ova, kao i svaka dosadašnja informacija bez argumenata i da je izmišljena.

Kad uporedite gore navedene podatke sa podacima koji su objavljeni 'Vijestima' pod naslovom, 'Oduzeli 18 kg krapa i podnijeli 16 prijava' očigledno je da se radi o nelogičnom, neistinitom i zlonamjerom omalovažavanju rada radnika službe zaštite, a samim tim umanjivanju ugleda NP 'Skadarsko jezero' i prvog čovjeka ovog preduzeća (Goran Škatarić), koji je po svim parametrima poboljšao rad ovog preduzeća, što pokazuju neosporni radni i finansijski rezultati.

Što se tiče tvrdnje da je 'Škatarić otpužio za krivolov lovačuvare koji su postizali dobre rezultate' i da su 'na čelu sa dosadašnjim šefom, prebačeni na druga radna mjesta' nije tačna, istina je da se radi samo o dva čovjeka i to: da je za protiv jednog nadzornika bio podnesen predlog za pokretanje disciplinskog postupka zbog neodgovornog i bahatog ponašanja (sada je šef Službe u NP 'Lovćen'), a što se tiče nekadašnjeg šefa službe zaštite, protiv kojeg je bilo podneseno nekoliko zahtjeva za pokretanje disciplinske odgovornosti, vođen je disciplinski postupak, sada radi u Upravi JP NP Crne Gore, dok svi ostali lovočuvari obavljaju poslove koje su ranije radili.

Dosadašnja pisanija g-dina I. Čađanovića su, smatram, protiv moralnog kodeksa novinara uopšte, jer koliko sam ja upoznat sa poslovima kojim se bavi ovo preduzeće g-din I. Čađanović je u svim tekstovima iznio neistine i nelogičnosti, a informacije je dobijao (koje je direktor predložio za sankcionisanje) od njegovih prijatelja, koji su se sa njim poslužili kao sredstvom za osvetu.

Koristim priliku, da kao šef službe zaštite, pozovem urednika hronike da dođe, kako bih mu dao na uvid tačne informacije, na neistinite tekstove koje je njegov potčinjeni novinar često i bez provjere tačnosti istih do sada objavljivao.

Bonus video: