NPCG: Deponija nije naša, Stari viganj nije unutar parka Skadarsko jezero

Još jednom se na tendenciozan način pokušava nanijeti šteta NP CG i “Skadarskom jezeru”
10 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2014. 21:29h

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NP CG) tvrde da se velika deponija smeća u mjestu Stari viganj ne nalazi na teritoriji NP “Skadarsko jezero”.

Reagovanje objavljujemo integralno:

“Tekstom pod naslovom "I crkotine u NP Skadarsko jezero“ objavljenom u "ND Vijesti" 3. januara 2014. godine još jednom se na tendenciozan način pokušava nanijeti šteta ugledu NP CG i NP 'Skadarsko jezero'. Obavještavamo vas da se shodno granicama koje su definisane u Zakonu o nacionalnim parkovima i Prostornom planu područja za posebne namjene mjesto Stari viganj nalazi van granica NP 'Skadarsko jezero'. Službe Nacionalnog parka nijesu nadležne za uklanjanje deponija i ne posjeduju adekvatnu mehanizaciju za uklanjanje tolike količina otpada.

I pored toga što je suština i poruka objavljenog teksta u 'Vijestima' neodgovorno ponašanje lokalnog stanovništva kada je u pitanju odlaganje otpada, sva odgovornost se ipak upućuje samo na jednu adresu, adresu Nacionalnog parka. Naime, u tekstu se navodi očiti primjer mještanina Miloša koji je čak i pred novinarom istovario smeće nasred puta i koji govori, kako 'Vijesti' navode, 'Pogledajte što rade stanovnici okolnih sela u Zeti.

Zoran Mrdak, direktor Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore (foto: Boris Pejović)

Svi ovdje dovoze otpad i bacaju, pa kada ga već toliko ima i ja sam bacio svoje smeće'. I dok ND 'Vijesti' svu odgovornost pokušavaju prebaciti na NP 'Skadarsko jezero', za rješavanje ovakvih problema neophodno je uključivanje svih relevatnih nadležnih institucija, a posebno je važno podizanje svijesti građana o tome gdje i kako odlagati otpad, naročito kada su u pitanju zaštićena prirodna područja.

NP CG i ovoga puta su apelovali na građane da se savjesno i odgovorno ponašaju prema zaštićenim prostorima i životnoj sredini”.

Vještak tvrdi suprotno

“Vijesti” su objavile da se deponija nalazi unutar NP “Skadarsko jezero” na osnovu nalaza sudskog vještaka za oblast geologije Staniše Ivanovića.

Ivanovićevo mišljenje iz 2012. godine, tokom sudskog procesa koji su NP CG vodili protiv M.K., nedvosmisleno ukazuje da se deponija nalazi unutar granica NP “Skadarsko jezero”.

“Vijesti” u prilog tome objavljuju i mapu korištenu u postupku.

Bonus video: