NPCG pripremili Nacrt programa upravljanja Solanom

“Program sadrži šest strateških oblasti koje se tiču unaprjeđenja prirodnih i stvorenih vrijednosti i turističkih potencijala Solane, kao i pokretanja proizvodnje soli: Zaštita i očuvanje prirodnih vrijednosti, Zaštita kulturnih vrijednosti, Turizam i rekreacija, Edukacija i interpretacija, Promocija i marketing i Pokretanje proizvodnje soli”
0 komentar(a)
Sjednica Savjetodavnog tijela za Solanu, Foto: NPCG
Sjednica Savjetodavnog tijela za Solanu, Foto: NPCG
Ažurirano: 16.10.2015. 18:25h

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) pripremili su Nacrt programa upravljanja Ulcinjskom solanom za ovu i narednu godinu, koji sadrži šest strateških oblasti koje se tiču unaprjeđenja prirodnih i stvorenih vrijednosti i turističkih potencijala Solane, kao i pokretanja proizvodnje soli.

Nacrt programa predstavljen je na drugoj sjednica Savjetodavnog tijela za Solanu, koja je danas održana u Ulcinju.

Iz NPCG su podsjetili da je Vlada ranije usvojila Informaciju Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) o stanju na Solani sa predlogom daljih aktivnosti, i zadužila taj resor da koordinira aktivnosti na uspostavljanju Solane Ramsar i Emerald područjem i da koordinira i obezbjeđuje međunarodne donatorske podrške za obnovu Solane.

“Takođe je zadužila NPCG da pripremi aktivnosti i Plan upravljanja Ulcinjskom solanom, Ministarstvo finansija i MORT da pronađu rješenje za obezbjeđivanje sredstava neophodnih za uspostavljanje režima zaštite na Solani, kao i Ministarstvo ekonomije za obezbjeđivanje uslova za uvođenje koncesionara za privrednu djelatnost”, kaže se u saopštenju tog Javnog preduzeća.

Navodi se da su, u cilju zaštite i valorizacije Ulcinjske solane, NPCG pripremili Nacrt programa upravljanja Ulcinjskom solanom za 2015-2016. godinu.

“Program sadrži šest strateških oblasti koje se tiču unaprjeđenja prirodnih i stvorenih vrijednosti i turističkih potencijala Solane, kao i pokretanja proizvodnje soli: Zaštita i očuvanje prirodnih vrijednosti, Zaštita kulturnih vrijednosti, Turizam i rekreacija, Edukacija i interpretacija, Promocija i marketing i Pokretanje proizvodnje soli”, naveli su iz NPCG.

Na Sjednici je zaključeno da će to Javno preduzeće obavještavati o napretku ostvarivanja Programa upravljanja za Solanu sve institucije uključene u rad Savjetodavnog tijela.

“Takođe je istaknuta potreba potpune koordinacije rada institucija koje čine Savjetodavno tijelo i redovnog informisanja Delegacije Evropske unije o svim pitanjima vezanim za zaštitu biodiverziteta, turističke valorizacije i drugih upravljačkih aktivnosti”, kaže se u saopštenju.

U cilju razmjene naučnih i stručnih iskustava iz oblasti zaštite i valorizacije Ulcinjske solane, područja od međunarodnog značaja za boravak ptica i potencijalnog Emerald staništa Bernske konvencije, NPCG će u saradniji sa MORT-om i Naučnim odborom Univerziteta Crne Gore, sjutra u Ulcinju organizovati okrugli sto pod nazivom „Zaštita i valorizacija prirodnih resursa Ulcinjske Solane“.

“S tim u vezi, pozvali smo predstavnike Opštine Ulcinj, lokalne turističke oranizacije, stečajne Uprave Solane, resornih ministarstava, institucija i organizacija koje se bave zaštitom biodiverziteta ovog jedinstvenog prostora, kao i predstavnike ambasada u Crnoj Gori da svojim diskusijama doprinesu donošenju konstruktivnih zaključaka”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: