NSD: Srbija štiti kulturnu baštinu srpskog naroda iz Crne Gore

vlasti u Podgorici, kako smatraju u Novoj srpskoj demokratiji, samu nošnju skrnave i "uklanjaju sa njene kape krst sa četiri ocila, koji ih podsjeća na istoriju i porijeklo"
2048 pregleda 10 komentar(a)
Guslar u crnogorskoj nošnji na otvaranju srpskog Kulturnog centra u Pekingu (Foto: Twitter), Foto: Twitter
Guslar u crnogorskoj nošnji na otvaranju srpskog Kulturnog centra u Pekingu (Foto: Twitter), Foto: Twitter
Ažurirano: 16.12.2018. 12:49h

Potpuno je normalno da Srbija kao dio srpske kulturne baštine njeguje nošnju srpskog naroda iz Crne Gore, ocjenjuju u Novoj srpskoj demokratiji (NSD).

"Nova srpska demokratija pozdravlja potez kojim je Srbija upisala gusle i pjevanje uz gusle kao nematerijalno kulturno dobro srpskog naroda na listi UNESKO-a, kao i činjenicu da njeguje kao dio srpske kulturne baštine, što je potpuno normalno i prirodno, nošnju srpskog naroda iz Crne Gore, što je skoro manifestovano pri otvaranju Kulturnog centra Srbije ''Ivo Andrić'' u Pekingu", saopšteno je iz NSD-a.

Iz Ministarstva kulture su ocijenili da je Srbija na otvaranju Kulturnog centra u Pekingu posegla za crnogorskim kulturnim nasljeđem.

Iz te partije pozivaju Srbiju da i dalje na isti način "štiti kulturnu baštinu srpskog naroda iz Crne Gore", koju, kako smatraju, aktuelne vlasti drže u podređenom položaju ili o njoj stvaraju lažnu sliku.

"Srpski narod iz Crne Gore ima svoju narodnu nošnju, koju je ustanovio Njegoš, najveći srpski pjesnik, vladar Crne Gore i vladika, i ona je dio cjelokupne srpske kulturne baštine, kao što su to i nošnje srpskog naroda iz Šumadije, Vojvodine, Krajine, Hercegovine, Bosne, Boke Kotorske itd. Kao jedan od bisera iz tog đerdana narodnih nošnji Srba iz raznih krajeva, Srbija ima potpuno pravo, više nego sadašnja zvanična Crna Gora, da se na međunarodnom planu predstavlja nošnjom u bojama srpske trobojke, koju su aktuelne vlasti u Crnoj Gori odavno odbacile i koju čak žele i da zabrane", navode iz NSD-a.

Zvanične vlasti u Podgorici, kako smatraju u toj partiji, samu nošnju skrnave i "uklanjaju sa njene kape krst sa četiri ocila, koji ih podsjeća na istoriju i porijeklo".

"Što se samih gusala tiče, jedina guslarska, tzv. Slepačka akademija na Balkanu bila je na teritoriji današnje Srbije u gradu Irigu u Sremu, gdje se preko zime skupljalo i tamo živjelo na stotine guslara iz svih srpskih krajeva i razmjenjivali pjesme i stihove od kojih je najbolje verzije prikupio i objavio Vuk Karadžić. Tragikomične su vlasti u Crnoj Gori i podržavaoci njene ideologije, koji se odriču čitave naše istorije, ali kada vide sebe u Srbiji, kao u ogledalu, onda se sjete šta su", dodaju iz NSD-a.

To je, kako smatraju, pouzdan znak da Srbija čuvajući srpsku kulturnu baštinu sa prostora čitavog Balkana, a ne samo današnje Srbije, vrši pozitivan uticaj na "onaj dio našeg naroda koji se odrekao svoga imena i svoje kulturne baštine".

"Zbog toga pozivamo Srbiju da nastavi sa ovakvim akcijama, a zvaničnu Crnu Goru da konačno počne da njeguje tradiciju Miroslavljevog jevanđelja, kojim se kiti i po njemu naziva najveću državnu nagradu, istovremeno dok funkcioneri vladajuće stranke govore da je dinastija Nemanjić, kojoj knez Miroslav, brat Stefana Nemanje pripada, na pušku zauzela Crnu Goru. Izgleda da su ovakva istorijska fantaziranja koja iznose u Parlamentu Crne Gore poslanici vladajuće stranke, jedino nematerijalno dobro koje ovaj režim i država koju na pogrešnim temeljima grade baštine, pa im predlažemo da ga prijave na listi UNESKO-a zajedno sa svojim prijateljima Albancima i Hrvatima", zaključuju iz Nove srpske demokratije.

Bonus video: