Nuhodžić i Ohisalo: Crna Gora ostvarila značajne rezultate u integrisanom upravljanju granicom

Nuhodžić je istakao da je posvećenost Crne Gore procesu pristupanja Evropskoj uniji iskazana i kroz rezultate na polju međunarodne policijske saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, što je potvrđeno i u Izvještaju EK o Crnoj Gori
378 pregleda 0 komentar(a)
Nuhodžić i Ohisalo, Foto: MUP
Nuhodžić i Ohisalo, Foto: MUP
Ažurirano: 08.10.2019. 10:22h

Crna Gora je ostvarila značajne rezultate u integrisanom upravljanju granicom, a cilj jačanja kapaciteta granične policije i dostizanje Šengen standarda je veća bezbjednost građana, ocijenili su ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Finske Mevludina Nuhodžića i Marie Ohisalo.

Nuhodžić je, na sastanku sa Ohisalo u Luksemburgu, poručio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviti da uz podršku Vlade i Evropske komisije (EK) ulaže novac u cilju efikasnije kontrole granica i borbe protiv prekograničnog kriminala.

"Crna Gora je ostvarila značajne rezultate u oblasti integrisanog upravljanja granicom, a jačanje kapaciteta Granične policije i dostizanje Šengen standarda ima za cilj i veću bezbjednost države i građana", ocijenjeno je na sastanku Nuhodžića i Ohisalo.

Nuhodžić je istakao da je posvećenost Crne Gore procesu pristupanja Evropskoj uniji iskazana i kroz rezultate na polju međunarodne policijske saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, što je potvrđeno i u Izvještaju EK o Crnoj Gori.

On je zahvalio na ekspertskoj podršci koju je Finska u prethodnom periodu pružala Crnoj Gori u oblasti upravljanja granicom.

Ohisalo je predstavila prioritete predsjedavanja EU u oblasti bezbjednosti i naglasila da Finska podržava proces evropskih integracija Crne Gore i politiku proširenja Unije, kao i da će evropska perspektiva Zapadnog Balkana doprinijeti dugoročnoj stabilnosti.

Govoreći o ilegalnim migracijama, Ohisalo je ukazala na značaj Sporazuma koji je potpisan između Crne Gore i EU o aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex).

Nuhodžić i Ohisalo su se saglasili da postoji prostor za unapređenje saradnje u borbi protiv visokotehnološkog kriminala, kao i u oblasti zaštite i spašavanja.

Oni su, kako su naveli iz Ministarstva odbrane, razmijenili mišljenja i o suprotstavljanju globalnim bezbjednosnim izazovima, s fokusom na terorizam i nasilni ekstremizam.

Bonus video: