Nuhodžić-Janković: Dobra saradnja Crne Gore i Austrije garant podrške na evropskom putu

Sastanak je bio prilika da Nuhodžić upozna Janković sa aktivnostima koje MUP sprovodi na planu ispunjavanju mjera iz akcionog plana za poglavlje 24 koje je u nadležnosti ove institucije, naročito na izradi normativnog okvira – Zakona o strancima i Zakona o unutrašnim poslovima
150 pregleda 0 komentar(a)
Janković Nuhodžić, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Janković Nuhodžić, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ažurirano: 07.12.2017. 11:31h

Austrija prepoznaje napore koje Crna Gora preduzima na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, a intenzivna podrška integracionim procesima može se očekivati i u drugoj polovini 2018. godine, kada će Austrija preuzeti predsjedavanje Savjetom EU, poručeno je sa današnjeg sastanka ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i ambasadorke Austrije Ane Janković.

Nuhodžić izrazio je zahvalnost na podršci koju Austrija u kontinuitetu pruža u reformskim i integracionim procesima Crne Gore, i pozitivnim ocijenio stav Austrije u zagovaranju „principa regate“, odnosno individualne evaluacije svake zemlje kandidata za članstvo u EU.

Sastanak je bio prilika da Nuhodžić upozna Janković sa aktivnostima koje MUP sprovodi na planu ispunjavanju mjera iz akcionog plana za poglavlje 24 koje je u nadležnosti ove institucije, naročito na izradi normativnog okvira – Zakona o strancima i Zakona o unutrašnim poslovima.

Sagovornici su zajednički konstatovali da su bilateralni odnosi dvije zemlje veoma kvalitetni, a naročito je pohvaljena saradnja na operativnom nivou u oblasti policijskih poslova. Kao veoma značajna ocijenjena je ekspertska pomoć Austrije u projektima iz oblasti vladavine prava, poput nedavno promovisanog projekta „Podrška Evropske unije vladavini prava“ (EURol 2), Šengenskog akcionog plana (ŠAP), kao i pomoć u obukama za službenike.

Bonus video: