Nuhodžić: Makedonija može računati na podršku Crne Gore

Sagovornici su konstatovali da od naročitog značaja može biti dosadašnje iskustvo Crne Gore u procesu evropskih integracija, budući da je veliki dio tog puta već prešla, kao i podrška procesu pristupanja NATO-u, što je Crna Gora već ostvarila postavši član Alijanse
56 pregleda 1 komentar(a)
Nuhodžić Trpkovski, Foto: MUP Crne Gore
Nuhodžić Trpkovski, Foto: MUP Crne Gore
Ažurirano: 04.12.2018. 17:33h

Crna Gora u potpunosti podržava evropsko i evroatlantsko opredjeljenje Makedonije, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić u razgovoru sa novoimenovanim makedonskim ambasadorom, Mihajlom Trpkoskim.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, na sastanku je ocijenjeno da su Crna Gora i Makedonija prijateljske su zemlje, i da je kvalitet odnosa potvrđen kroz različite aspekte kako bilateralne, tako i regionale saradnje.

„Izrazivši podršku politici evropskog i evroatlantskog opredjeljenja Makedonije i konkretnim koracima na tom putu, Nuhodžić je poručio da Makedonija može računati na pomoć i podršku Crne Gore u predstojećim aktivnostima“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su konstatovali da od naročitog značaja može biti dosadašnje iskustvo Crne Gore u procesu evropskih integracija, budući da je veliki dio tog puta već prešla, kao i podrška procesu pristupanja NATO-u, što je Crna Gora već ostvarila postavši član Alijanse.

Sastanak je, kako se navodi, bio prilika da se sagovornici osvrnu na projekte između dva resora unutrašnjih poslova.

Konstatovano je da je kvalitet njihove realizacije na visokom nivou, naročito u oblasti policijskih poslova, sa akcentom na organizovanje zajedničkih patrola u okviru kojih policajci iz Makedonije zajedno sa crnogorskim kolegama patroliraju crnogorskim primorjem tokom ljetnje turističke sezone.

Pohvaljeni su i projekti u oblasti vanrednih situacija, kao i aktivnosti na planu borbe protiv trgovine ljudima, koje su ozvaničene potpisivanjem Sporazuma u toj oblasti.

„U narednom periodu, kako su zaključili ministar i ambasador, saradnja dvije zemlje unapređivaće se kako kroz pojedinačne projekte, tako i kroz regionalne inicijative i platforme, u cilju snažnijeg ekonomskog razvoja i povoljnog regionalnog bezbjednosnog ambijenta“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: