Nuhodžić: U Crnoj Gori u prošloj godini nije bilo većeg narušavanja javnog reda i mira

Prema riječima Nuhodžića, kada se govori o javnim okupljanjima i uopšte o obezbjeđivanju javnog reda i mira, po svim aspektima najviše izazova donosi ljetnja turistička sezona
562 pregleda 3 komentar(a)
Danas u Skupštini, Foto: Skupština Crne Gore
Danas u Skupštini, Foto: Skupština Crne Gore

U Crnoj Gori u prošloj godini nije bilo većeg narušavanja javnog reda i mira, a u svakom konkretnom slučaju procjena bezbjednosnih okolnosti i preduzetih policijskih mjera bila je opravdana i u najboljem interesu građana, kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludih Nuhodžić.

On je danas u Skupštini predstavio izvještaje o primjeni Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama i o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Nuhodžić je, kako je saopšteno iz Ministarstva, kazao da je u prošloj godini policija obezbjeđivala 518 javnih okupljanja i 831 javnu priredbu.

Među njima su, kako je naveo, proslove Nove godine i vjerskih praznika, šestog „Montenegro Prajda“, kao i 16 međunarodnih i četiri domaće utakmice.

Nuhodžić je kazao da je zadovoljan postignutim rezultatima, i da je obezbijeđena Ustavom zagarantovana sloboda okupljanja, kao jednog od najvažnijih prava čovjeka i građanina u društvu koje počiva na principima demokratije.

Sa druge strane, dodao je on, obezbijeđeno je da se ne ugroze prava onih građana koji nijesu bili učesnici javnih okupljanja.

Prema riječima Nuhodžića, kada se govori o javnim okupljanjima i uopšte o obezbjeđivanju javnog reda i mira, po svim aspektima najviše izazova donosi ljetnja turistička sezona.

„A tokom ljetnjih mjeseci održani su muzički festivali koji se po posjećenosti mogu mjeriti sa svim regionalnim i evropskim muzičkim manifestacijama“, kazao je Nuhodžić.

Govoreći o bezbjednosti saobraćaja, on je rekao da su svi subjekti društva značajna karika u tom lancu.

„I zato je potrebno da se svi angažujemo i damo doprinos da se smanji mogućnost saobraćajnih nezgoda“, poručio je Nuhodžić,

On je kazao da je u prošloj godini neznatno povećan broj saobraćajnih nezgoda, za 3,4 odsto, u odnosu na 2017, dok je za 23,8 odsto smanjen broj smrtno stradalih.

U prošloj godini je, precizirao je on, poginulo 48 osoba, a u 2017. ih je bilo 63.

„Broj teže povrijeđenih je smanjen za 9,5 odsto, a broj lakše povrijeđenih lica za oko dva odsto u odnosu na godinu ranije“, kazao je Nuhodžić.

On je ocijenio da je Saobraćajna policija u proteklom periodu postigla veoma dobre rezultate što, kako je naveo, ilustruje činjenica da je za deset godina na crnogorskim putevima broj smrtno stradalih smanjen za 50 odsto.

Nuhodžić je posebno ukazao na značaj edukativno-preventivnih aktivnosti koje se sprovode u saradnji sa civilnim sektorom i medijima, pojačanih kontrola saobraćaja, kao i edukacije službenika.

On je kazao da će u narednom periodu prioriteti u radu Ministarstva i Uprave policije biti instaliranje stacionarnih i sistema video nadzora nad radom stanica za tehnički pregled vozila, nabavka savremenih uređaja i novih vozila za evidentiranje prekršaja u pokretu, kao i nadogradnja postojećih i izrada novih elektronskih evidencija u okviru aplikacije „Saobraćaj“.

Nuhodžić je naglasio da će Koordinaciono tijelo za bezbjednost saobraćaja, na čijem je čelu, nastaviti da radi na uspostavljanju bolje i efikasnije saradnje svih nadležnih institucija, kao i na iniciranju i sprovođenju preventivnih i drugih aktivnosti sa ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i unapređenja bezbjednosti saobraćaja.

„Apelujem na sve učesnike u saobraćaju, posebno mlade, da ne voze pod dejstvom alkohola, da vezuju sigurnosni pojas, da tokom vožnje ne koriste mobilni telefon, da ne prekoračuju brzinu kretanja i da ne voze neispravna vozila, jer samo tako čuvaju u svoje i tuđe živote“, istakao je Nuhodžić.

Bonus video: