Hrapović: Moći će da se puši samo u kazinima

"Posljedice pušenja ne uništavaju samo zdravlje aktivnih pušača nego i pasivnih pušača”
2985 pregleda 1 komentar(a)
Sa Odbora, Foto: Boris Pejović
Sa Odbora, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.07.2019. 18:59h

Zaštita zdravlja građana Crne Gore je osnovni cilj novog predloga zakona koji donosi zabranu pušenja, poručeno je sa sjednice skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Tema sjednice Odbora, kojim predsjedava poslanik Demokratske partije socijalista Suad Numanović, je Predlog zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

Podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da se godišnje u bolnici u Brezoviku liječi 400 građana Crne Gore od karcinoma pluca, kazao je Numanović na početku sjednice.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je da liječenje oboljelih od karcinoma pluća, prema podacima Instituta, košta više desetina hiljada eura.

Naglasio je da novim zakonskim rješenjem strogo zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda u bilo kom dijelu zatvorenog prostora a da će izuzetak biti kazina.

“Naglašavam da su kazina izrazila spremnost da pored posjedovanja specifičnih ventilacionih aparata i prečišćivača vazduha, plaćaju u takse u iznosu i na način koji odredi Vlada,” kazao je ministar pred članovima Odbora.

Ocijenio je i da postojeći zakoni koji se odnose na ovu oblast nisu dali očekivane rezultate.

“Za nepunih sedam godina naplaćeno je svega 2,7 miliona eura po osnovu ovih taksi, što je u prosjeku godišnje nešto manje od 500.000 eura,” kazao je Hrapović.

Komentarišući sadašnji Zakon, poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša kazao je da da se nadzor nije radio kako je trebalo, što I potvrđuje činjenica da se godišnje ubiralo samo oko pola miliona eura.

“Ako znamo koliko imamo i ugostiteljskih i drugih objekata, pa to preračunamo po metru kvadrata, vidjećemo da zaista mnogo manji iznos od onoga koji je trebalo,” kazao je Mugoša na sjednici Odbora.

Ocijenio je da novi predlog zakona predstavlja “hrabar iskorak”.

“Interes zdravlja iznad bilo kojeg interesa,” kazao je on, navodeci da su procenti oboljelih od kancera pluća alarmantni.

“Posljedice pušenja ne uništavaju samo zdravlje aktivnih pušača nego i pasivnih pušača,” naglasio je poslanik SD-a.

Mada je izrazila podršku Predlogu zakona, poslanica DPS-a Maja Bakrač kazala je da vlada mišljenje među ugostiteljima da će doći do pada prometa u njihovim ugostiteljskim objektim, pogotovo tokom zimskih mjeseci.

“Ali negdje trebamo da razmišljamo i o tome pravcu da zaštitimo sve one poslodavce koji mogu doći u situaciju da budu u minusu zbog toga što će doći do promjene zakon na ovaj način,” kazala je ona.

Direktorica Direktorata za međunarodnu saradnju i harmonizaciju propisa u Ministarstvu zdravlja Slađana Pavlović kazala je da su predstavnici ugostitelja apsolutno spremni da podrže ovaj Predlog zakona. Sjedinici su prisustvovali samo poslanici vladajuće koalicije.

Bonus video: