Numanović imao obavezu da podrži Bebin skup

Činjenica je da se govorilo o zaštiti ljudskih prava, i naša je obaveze da, bez obzira na to ko je organizator, to podržimo
3 komentar(a)
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Foto: Vesko Belojević
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.12.2013. 21:07h

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović saopštio je juče da je ministarstvo simbolično podržalo konferenciju “Riječ, slika, neprijatelj”, čiji je jedan od organizatora Vladimir Beba Popović, saradnik premijera Mila Đukanovića i čija je svrha bila pokušaj diskreditovanja nezavisnih medija.

“Čitao sam o negativnim reakcijama. Svako iz svog ugla može da posmatra tu konferenciju, ali činjenica je da se govorilo o zaštiti ljudskih prava, i naša je obaveze da, bez obzira na to ko je organizator, to podržimo. Isto ćemo uraditi i kada neko drugi bude organizovao sličan skup, a sve u granicama naše ekonomske moći”, kazao je Numanović na konferenciji za novinare.

On je rekao da predstavniku ugašenog Srpskog nacionalnog savjeta Momčilu Vuksanoviću nije mjesto u Upravnom odboru Fonda za ostvarivanje i zaštitu manjinskih prava, jer nije izabaran na to mjesto.

Srpski nacionalni savjet nije registrovan od strane ministarstva, jer je taj resor odbio da prizna rezultate elektorske skupštine na kojoj, prema njihovom viđenju, nije bio dovoljan broj elektora za odlučivanje. Vuksanović osporava te tvrdnje, a predmet je trentuno pred Upravnim sudom. U međuvremenu, Vuksanović i dalje sjedi u UO Fonda i odlučuje o konkursu za raspodjelu novca građana. Projekti SNS-a su diskvalifokovani, ali u proceduri su predlozi NVO koje su bliske Vuksanoviću.

“Savjet nije niko ukinuo, nije registrovan jer nije ispoštovana procedura, kada sporovedu proceduru imaće mogućnost da se registruju i koriste benefite u vidu pomoći ministarstva i Fonda manjina”, rekao je Numanović.

Pomoćnik ministra Sabahudin Delić poručio je da u tom resoru rade i na analizi dosadašnje primjene Zakona o manjinama, posebno rad Fonda i nacionalnih savjeta, nakon koje će izaći i sa predlogom izmjena.

Numanović je obznanio da u tom resoru trenutno rade na analizi kada je riječ o pripremi terena za zakon o istopolnim zajednicama, ali da neće ishitreno izlaziti sa tim predlogom. On je podsjetio da novi Zakon o vjerskim zajednicama nije donesen, kako je planirano, jer su željeli da na kvalitetan način riješe imovinsko-prava, socijalna i druga pitanja.

Bonus video: