Numanović: Saradnja sa manjinskim zajednicama na visokom nivou

Numanović je upozorio da su najmarginalizovanije grupe u crnogorskoj zajednici romska i egipćanska populacija.
61 pregleda 0 komentar(a)
ljudska prava, Suad Numanović, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
ljudska prava, Suad Numanović, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ažurirano: 24.03.2015. 14:27h

Saradnja sa svim manjinskim zajednicama u Crnoj Gori na visokom je nivou uzajamnog poštovanja i saradnje, ocijenio je resorni ministar, Suad Numanović, navodeći da su najmarginalizovanije romska i egipćanska populacija.

On je na okruglom stolu „Manjinski narodi u procesu EU integracija“ za učenike Gimnazije „Slobodan Škerović“, kazao da se u Crnoj Gori manjinski narodi smatraju integralnim dijelom društva.

"Kao takvi oni uživaju punu zaštitu kako u zakonodavnom smislu tako i u okviru institucija koje zastupanju njihova prava“, kazao je Numanović.

On je dodao da je Crna Gora, iako mlada država i tek u obnovi nezavisnosti, dosta stvari uspješno odradila.

„Kada je riječ o manjinskim narodima želim da istaknem da je saradnja sa svim manjinskim zajednicama na visokom nivou uzajamnog poštovanja kako predstavnika tih zajednica tako i samog vida saradnje koju ostvarujemo“, kazao je Numanović.

On je ocijenio da je uloga države presudna u poboljšanju položoja manjinskih naroda u cjelokupnom društvu.

„Unapređenje, zaštita i poštovanje osnovnih ljudskih prava je test koji je svako od nas dužan da položi sa najvišom ocjenom“, poručio je Numanović.

On je kazao da je očuvanje kulturne baštine naroda samo jedan od segmenata očuvanja nacionalnog identiteta.

„Multietničnost i interkulturalnost, što je veoma bitna karakteristika i našeg životnog prostora, mogu se razvijati i unaprijediti samo ako se unutrašnje integracije ostvaruju uz poštovanje posebnosti, razlika i vrijednosti svih koji žive na našem prostoru“, naveo je Numanović.

On je upozorio da su najmarginalizovanije grupe u crnogorskoj zajednici romska i egipćanska populacija.

„Crna Gora je u oblasti integracija ove populacije pružila svoj puni doprinos prepoznat od mnogih međunarodnih institucija i tijela i nastavlja se rad, zalaganje i podrška do punog uključenja u svim društvima romske i egipćanske populacije“, naveo je Numanović.

On je zaključio da borba protiv diskriminacije svakog oblika ne jenjava već da je konstanstna.

Savjetnica predsjednika Crne Gore za ljudska i manjinska prava, Sonja Tomović-Šundić ocijenila je da manjiinski narodi sa svojim kulturama, vjerom i nacionalnim identitetima čine ono što jeste Crna Gora.

„Crna Gora na dvostruki način pokušava da riješi pitanje manjinskih prava. To se radi na sistematski i organizovani način“, navela je Tomović-Šundić.

Ona je podsjetila da zakonodavni sistem usaglašava pravo države sa evropskim standardima uvažavajući manjinska prava i manjinsku politiku.

Tomović-Šundić je dodala da u crnoj Gori postoji mnogo institucija kojom prava manjina mogu biti zaštićena.

Ona je podsjetila da ključno načelo kojim se vode crnogorski zakonodavci jeste integracija bez asimilcaije.„Homogenost je suprotna demokratiji. Demokratija podrazumijeva racionalizam, slobodu izbora, razlike.“

Savjetnica za evropske integracije i ljudska prava Delegacije Evropske unije (EU), Barbara Rotovnik, podsjetila je na Izvještaj Evropske Komisije o napretku Crne Gore na putu ispunjavanja obaveza za članstvo u EU.

„U poglavlju 23 spominje se izgrađen institucionalni okvir Crne Gore vezan za ljudska prava i zaštitu manjina. Na više se mjesta pominje diskrepanca između političkog, pravnog, institucionalnog okvira, prakse i implementacije“, kazala je Rotovnik.

Ona je dodala da je implenetacija nešto što treba zajedno raditi i ukazala na zakone koji štite manjinske narode u Crnoj Gori, a koje je država već usvojila.

Bonus video: