Numanović: Statistika nije na zadovoljavajućem nivou

Numanović je rekao da poštovanje ljudskih prava manje košta od arbitriranja sudova bilo nacionalnih ili međunarodnih, koji presudama prisiljavaju poštovanje prava
2 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Suad Numanović, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Ažurirano: 26.07.2016. 17:53h

Crnogorsko društvo tradicionalno baštini svijest o poštovanju ljudskih prava, ali statistika u stvarnom životu nije dostigla zadovoljavajući nivo, posebno kada su u pitanju visoki standardi Evropske unije, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović tokom posjete Petnjici.

Predsjednik opštine Petnjica Samir Agović danas je Numanoviću, tokom njegove radne posjete toj opštini, predstavio aktuelno stanje u Petnjici u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava, rodne ravnopravnosti i unapređenja kvaliteta života pripadnika i pripadnica marginalizovanih grupa.

“Prilikom posjete ministra Numanovića opštini Petnjica, razgovarano je i o budućim zajedničkim aktivnostima na poboljšanju kvaliteta zaštite ljudskih i manjinskih prava i sloboda. Numanović je istakao da je za Crnu Gorudržavu ali i za sve lokalne samouprave veoma važno da imaju viziju o tome kako unaprijediti kvalitet života svih građana i građanki”, saopšteno je iz Ministarstva.

On je, dodaje se, rekao da su ekonomija i vladavina prava pretpostavke održivog razvoja, i s tim u vezi direktno su povezane sa evropskim i evroatlantskim integracijama Crne Gore koje, kako je kazao, u krajnjoj liniji treba da obezbijede poštovanje ljudskih prava i održivi razvoj u Crnoj Gori.

“Ministar je ukazao na značaj poštovanja ljudskih prava, uvažavanja različitosti, jačanja tolerancije, principa jednakosti i ravnopravnosti. Ministar je dodao da naše društvo tradicionalno baštini svijest o poštovanju ljudskih prava, ali da statistika u stvarnom životu nije dostigla zadovoljavajući nivo, posebno kada su u pitanju visoki standardi koje propisuje Evropska unija”, kaže se u saopštenju.

Numanović je rekao da poštovanje ljudskih prava manje košta od arbitriranja sudova bilo nacionalnih ili međunarodnih, koji presudama prisiljavaju poštovanje prava.

“Agović je govorio o odnosu lokalne samouprave prema poštovanju ljudskih prava, kao i činjenici da je opština Petnjica uspjela da uradi dosta toga kada je u pitanju implementacija ljudskih prava, a posebno prava marginalizovanih grupa. Trenutno se implementiraju dva projekta u vezi sa brigom o starim licima, u okviru kojih je obuhvaćeno oko 100 korisnika/ca”, kaže se u saopštenju.

Partneri na projektima su, dodaje se, Caritas i Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

“Agović je inicirao potrebu da se sa nivoa resornog ministarstva i Vlade iznađu mogućnosti i obezbijede sredstva da se pomogne razvoj ruralnih područja, kako bi se na taj način pomoglo da se zadovolje potrebe građana/ki i poštovanje njihovih ljudskih prava na rad, obrazovanje, i tome slično”, navode iz Ministarstva.

Kako se dodaje, zatražena je podrška da se obezbijedi program podsticajnih mjera za zapošljavanje žena i podrška oko izgradnje dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju.

“Na sastanku je izražena zajednička spremnost da se, dok se ne iznađe mogućnost za izgradnju dnevnog centra za djecu u Petnjici, omogući transport za djecu sa smetnjama u razvoju koja putuju do dnevnog centra u Beranama”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Bonus video: