Numanović: Za bolji status Roma potreban je angažman cijelog društva

"Kao veoma ranjiva populacija, niskog obrazovnog i socijalnog nivoa, oduvijek su bili marginalizovana grupacija kojoj nije posvećivana potrebna pažnja"
3 komentar(a)
romi, Foto: Luka Zeković
romi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.04.2013. 14:46h

Za viši stepen socijalne integracije Roma u crnogorsko društvo, osim rada Vlade, potreban je maksimalan angažman i drugih aktera, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija, kazao je ministar ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović.

On je, povodom 8. aprila Svjetskog dana Roma organizovao prijem za predstavnike Romskog savjeta i romskih nevladinih organizacija.

Numanović je kazao da su Romi narod koji je uvijek bio dio Evrope, a samim tim i Crne Gore.

"Kao veoma ranjiva populacija, niskog obrazovnog i socijalnog nivoa, oduvijek su bili marginalizovana grupacija kojoj nije posvećivana potrebna pažnja", ocijenio je on.

Numanović je rekao da se novim pristupom Vlade i svih socijalnih partnera na poslu poboljšanja statusa romske populacije, iskreno teži prekidanju začaranog kruga marginalizacije i siromaštva te populacije i njihovoj punoj integrisanosti u crnogorsko društvo.

"Za postizanje što višeg stepena socijalne integracije Roma u crnogorsko društvo, pored Vlade, potreban je maksimalan angažman i drugih aktera, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija", smatra on.

Numanović je podsjetio da se od Prvog svjetskog kongresa Roma u Londonu 1971.godine, kada je usvojeno ime naroda, a nešto kasnije i romska himna i zastava kao i jezička ravnopravnost svih romskih dijalekata, 8. april obilježava kao Svjetski dan Roma.

Bonus video: