NVO 4 Life: Djeca narkomana nijesu zaštićena

"Ovo se ne dešava tamo negdje daleko, ne u Americi, ne u Njemačkoj, već tu kod nas. Zato pozivamo nadležne da hitno reaguju"
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2012. 18:02h

U Crnoj Gori veliki je broj djece koju roditelji zavisnici od droga zanemaruju, zapostavljaju i zloupotrjebljavju, kazao je u Podgorici povodom otvaranja Dnevnog centra za zavisnike od droga Saša Mijović, direktor NVO 4 Life.

Djeca koju ova NVO obilazi u zabrinjavajućem su stanju.

"Jedno dijete od četiri godine uopšte ne priča, drugo roditelji vode u prodavnice da kradu za njih i u njihovim školskim torbama često je ukradena roba. Šalju ih kod dilera za drogu, jer je mogu bezbjednije prenijeti. Djecu od godinu ili dvije ostavljaju samu kući, dok oni odlaze da se "snađu" za drogu. Pored male djece, u njihovim kućama su zaraženi špricevi i igle, žive u sredini gdje se zavisnici drogiraju", kazao je Mijović.

Ovo se dešava nama, a negdje daleko

On tvrdi da je nažalost takvih primjera mnogo, ali da javnost s tim nije upoznata.

"Ovo se ne dešava tamo negdje daleko, ne u Americi, ne u Njemačkoj, već tu kod nas. Zato pozivamo nadležne da hitno reaguju i počnu se baviti svojim poslom, da krenu u izradu realne strategije i akcionog plana, sa realnim, mjerljivim i ostvarivim ciljevima, koji će biti implementirani a ne kao sadašnji, ostati mrtvo slovo na papiru. NVO mogu dati svoj doprinos, ali ne mogu preuzeti ulogu države, to može samo država i ona mora to da uradi", kazao je Mijović.

Problem narkomanije u Crnoj Gori, pojasnio je Mijović, trenutno je jedan od najvećih. Uprkos tome, tom problemu ne poklanja se pažnja koju zaslužuje, a takav odnos već uzima danak.

Problem narkomanije u Crnoj Gori, pojasnio je Mijović, trenutno je jedan od najvećih

"Odnos prema ovom problemu najbolje oslikavaju nedavni događaji. Za posljednja dva mjeseca dvoje mladih završilo je sa teškim posljedicama usljed konzumiranja droga, desetogodišnji dječak iz Danilovgrada i momak od 19 godina sa Cetinja, a nažalost djevojka iz Budve od 22 godine preminula je, kazao je on, naglašavajući da je sa ova tri slučaja javnost upoznata, ali da je broj sličnih događaja koji ostaju sakriveni znatno veći.

Mijović je imao i zamjerke na odnos države prema ženama zavisnicama koje u Crnoj Gori nemaju mjesto na kom bi se liječile i kojima su ugrožena osnovna ljudska prava.

Nasilje države nad ženom

"To se u svijetu zove nasilje države nad ženom (Custodial violence), a to mi kao društvo ne prepoznajemo", kazao je on.

NVO 4 life 1. januara 2012. godine sredstvima odobrenim od Komisije za raspodjelu dijela sredstava od igara na sreću otvorio je Dnevni centar za zavisnike/ce od droga. U Centru zavisnici i zavisnice mogu se besplatno liječiti grupnim terapijama, programom "12 koraka", a sa onima koji posjete Centar radiće psiholog, socijalni radnik, mogu učiti tehnike meditacije, neformalno se družiti sa članovima grupe, imaju pristup biblioteci, internetu, gledati filmove, dobiti kafu, čaj ili sok.

Za zavisnike inficirane od hepatitisa (HCV) ova organizacija obezbijedila je i psihosocijalna podršku, a ostalima i pomoć i posredovanje pri testiranju na HIV i HCV, zajedničke posjete Crnogorskom narodnom pozorištu i spa centru hotela Splendid, ali i savjetovanja za roditelje zavisnika.

Prostorije Dnevnog centra su na Bulevaru Save Kovačevića 123, Podgorica, a radno vrijeme je od 10 do 21 sat.

Pomoć bivšim zatvorenicima

Saša Mijović ističe da su razlozi za otvaranje Dvenog centra višestruki.

"U Crnoj Gori ne postoje socijalni servisi za pružanje besplatne vaninstitucionalne cjelodnevne podrške kroz programe: rehabilitacije, (re)socijalizacije, (re)integracije, uz prateće segmente kao što su neformalna druženja, sportske aktivnosti koji su takođe značajni za održavanje apstinencije i uspješnog izlječenja. Drugi veliki problem je nedostatak prihvatnih centara za zatvorenike/ce po završetku izvršenja zatvorske kazne. Onoga trenutka kad izađu iz zatvora, suočavaju se sa cijelim spektrom problema, kako sa samima sobom, tako i sa neposrednom okolinom u kojoj žive. Osnovna potreba svakog čovjeka je potreba za prihvatanjem od strane drugih ljudi. Ova grupacija je dvostruko diskriminisana, etiketirana i generalno društvo, šira i stručna javnost ne vode dovoljno računa o njihovom tretiranju. Ovakva tvrdnja opravdana je nedostatkom postpenalnih ustanova u našoj zemlji, u kojima bi bivši zatvorenici/ce, korisnici/ce psihoaktivnih supstanci, imali neophodnu psihosocijalnu, pravnu i svaku drugu vrstu pomoći, prije nego se vrate redovnim životnim aktivnostima, radnim, porodičnim, društvenim. Kako bi izašla u susret i obezbijedila pomoć svima kojima je ona potrebna, NVO 4 Life je pokrenuo ovakvu vrstu servisa, a koja je, po našem mišljenju, neophodna i Centar će nastaviti da vrši i prihvat zatvorenika/ca nakon izvršenja kazne zatvora, a koji su prije odlaska imali problema sa drogama", kazao je Mijović.

Bonus video: