NVO 4Life i Juventas: Osobe koje koriste droge ne treba kriminalizovati - Vijesti.me
GLOBALNA KAMPANJA PODRŽI! NE KAŽNJAVAJ!

NVO 4Life i Juventas: Osobe koje koriste droge ne treba kriminalizovati

„Aktivnost obilježavanja kampanje je simbolično realizovana ispred Skupštine Crne Gore, kao doma narodnih poslanika koji utiče na kreiranje zakonodavnog okvira u ovoj oblasti i na koje se ove poruke odnose. Mi ćemo biti aktivniji u cilju izmjene politike koja se tiče ovih pitanja“

performans
performans (Foto: prcentar.me)

U crnogorskim zakonima potrebno je definisati da osobe koje koriste droge ne treba kriminalizovati, a neophodno je i razviti sistem podrške mladima koji su korisnici psihoaktivnih supstanci, poručeno je povodom obilježavanja Globalne kampanje Podrži! Ne kažnjavaj! 

 Nevladine organizacije (NVO) 4Life i Juventas su, uoči 26. juna - Međunarodnog dana borbe protiv zloupotreba droga i nezakonitog prometa drogama, dale doprinos realizaciji te kampanje performansom ispred Skupštine Crne Gore.

 Izvršni direktor NVO 4 Life, Saša Mijović, kazao je da Globalna kampanja poziva na politike prema drogama zasnovanim na javnom zdravlju i ljudskim pravima.

„Svi znamo da se, u poslednjih nekoliko godina, politike prema drogama počinju mijenjati. Sve su jači glasovi onih koji traže da se ovakva politika prema drogama počne mijenjati, zato što 50 godina ovakve borbe protiv droge ne daje rezultate. Naprotiv, sve je veći problem narkomanija“, rekao je Mijović.

Prema njegovim riječima, narkomanija je toliki problem da su, kako je naveo, južnoameričke države u ozbiljnoj krizi da im narkokarteli preuzmu i vođenje država.

„U tom kontekstu, Međunarodna mreža je pokrenula kampanju Support! Don't punish! koja se zalaže za promjene politike prema drogama. Štetu koju nanosi ovakav rat protiv droga se ne smije više ignorisati“, poručio je Mijović.

On smatra da je vrijeme da se prekine sa lošim politikama, ideologijama i predrasudama.

„Vrijeme je da prioritet budu zdravstvena i socijalna zaštita pogođene populacije, njihovih porodica i čitave zajednice“, istakao je Mijović, prenosi PR centar.

On je rekao da su poruke kampanje i da smrtna kazna nikada ne bi smjela biti izrečena za kazne u vezi sa drogama i da bi se politika prema drogama u sljedećih deset godina trebala usmjeriti na zdravlje i smanjenje štete.

„Aktivnost obilježavanja kampanje je simbolično realizovana ispred Skupštine Crne Gore, kao doma narodnih poslanika koji utiče na kreiranje zakonodavnog okvira u ovoj oblasti i na koje se ove poruke odnose. Mi ćemo biti aktivniji u cilju izmjene politike koja se tiče ovih pitanja“, poručio je Mijović.

Na pitanje novinara kako je trenutno ovo pitanje regulisano zakonom i da li su njime predviđene kazne za korisnike droga, Mijović je rekao da se taj akt može dvosmisleno tumačiti.

„Ono što je ključno je to da u zakonu i u podzakonskim aktima mora biti konkretno definisano da li je droga kriminalizovana, da li je posredovanje kriminalizovano, da li je legalizovano i u kojim količinama, jer se dešava da, zavisnicima od droga, ukoliko nađu određenu količinu droga, u zavisnosti od toga da li je na sjeveru, Podgorici ili jugu države, kazna bude neujednačena“, naveo je Mijović.

On je rekao da se dešava da u Podgorici za posredovanje grama ili dva marihuane neće biti krivično kažnjeni, dok se, kako je naveo, u sjevernim gradovima može desiti da osoba bude kažnjena krivično.

„Puno toga zavisi od policijaca i od tužioca kako će kvalifikovati to djelo. Zalažemo se za to da droga bude dekriminalizovana, kao i za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe“, kazao je Mijović.

Koordinatorka programa smanjenje štete u NVO Juventas, Marija Milić, kazala je da je ovo globalna kampanja zagovaranja boljih politika prema drogama.

 "Koje prioritet daju ljudskim pravima i javnom zdravlju sa ciljem da se promovišu reforme politika prema drogama, promjene zakona i politika koje ometaju pristup programima smanjenja štete koji su apsolutno potrebni u Crnoj Gori i zemljama regiona“, istakla je Milić.

Kampanja je, kako je dodala, poziv vladama na okončanje rada protiv droga koji se do sada nije pokazao kao djelotvoran, „pa se aktivisti u preko 200 gradova širom svijeta na ovaj dan tradicionalno okupljaju kako bi se čula njihova poruka“.

Milić je ocijenila da je nerazvijen sistem podrške mladima, koji, kako je navela, sve ranije počinju da eksperimentišu sa psihoaktivnim supstanciama.

 U NVO Juventas, kako je rekla, smatraju da je potrebno prilagoditi servise i smanjiti diskriminaciju mladih kojima je pomoć potrebna, „a koji nam se za istu obraćaju“.

„Smatramo da, kao organizacija koja se ovim problemom bavi od 2004. godine, svi prepoznajemo urgentnost ovog problema, koji je sve više pogodio mladu populaciju“, navela je Milić.

Bivša korisnica droga, Marija Obradović, ocijenila je da bi, stigma koja postoji prema korisnicima droga, trebalo da bude usmjerena prema onima koji te supstance čine dostupnim.

„To je ponuda i potražnja. Osoba koja je korisnik droga je prinuđena da to potraži, a onaj koji drogu nudi da li je nudi iz lične koristi je nebitno, ali je pogrešno. To nije samo jedan život, već porodica i cjelokupno društvo“, rekla je Obradović.

Ona je kazala da je imala problem sa drogama 15 godina, navodeći da je imala podršku Saše Mijovića i ostalih organizacija, države i sistema.