NVO Breznica: Pjenaste lopte ponovo u okolini TE Pljevlja

1 komentar(a)
Pjena, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pjena, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 15.02.2015. 19:25h

Pjenaste lopte, koje nastaju zbog čišćenja hladnjaka pljevaljske Termoelektrane, ponovo su se pojavile na više mjesta u tom gradu, izazivajući zabrinutost stanovnika, saopšteno je iz ekološkog društva Breznica.

"Lopte od pjene koje su se juče u popodnevnim satima pojavile na putu Pljevlja - Odžak, pored TE Pljevlja, izazvale su paniku kod vozača i zabrinutost stanovnika Komina i okolnih sela”, kaže se u saopštenju.

Iz Breznice su podsjetili da su se prvi put pjenaste lopte prečnika jednog metra pojavile sredinom ljeta prošle godine, zatim u oktobru i juče, uz ocjenu da se radi o ekološkom incidentu.

"Za razliku od ranije, kada su lopte od pjene padale po kućama i imanjima građana Komina i Radosavca, u subotu su bile rasute i po asfaltnom putu regionalnog puta Pljevlja- Đurđevića Tara", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, učesnici u saobraćaju su bili primorani da ogromne lopte od pjene zaobilaze vozilima po putu i tako rizikuju da naprave saobraćajnu nezgodu.

"Jedan od vozača kombija je potvrdio da mu je, dok se kretao vozilom, pjanasta lopta pala na prednje vjetrobransko staklo, ali da se kretao sporo tako da je uspio da odmah skrene na proširenje i zaustavi vozilo, i srećom sve se dobro završilo", rekli su iz Breznice.

Kako su kazali, kada se pjena pojavila prvi put, iz Termoelektrane su saopštili da je u pitanju čišćenje vodotornja (hladnjaka) Termoelektrane tečnošću od koje nastaje obilna pjena.

"Tom prilikom su kazali da pjena nije opasna, ali niko nije izvršio bilo kakvu hemijsku analizu da bi se te tvrdnje potvrdile i odagnale sumnju u postojanje opasnosti. Bahatost rukovodstva TE Pljevlja ide do te granice da oni i ne razmišljaju da li treba da obavijeste građane o dešavanju koje oni prouzrokuju, da ne bi paničili, ako to zaista nije opasno", kaže se u saopštenju.

Iz Breznice upozoravaju da je postalo uobičajno da nakon svakog tretmana/čišćenja i ispiranja vodotornja Termoelektrane nepoznatim hemikalijama, velike količine pjene prekriju kuće, dvorišta, njive i imanja u pljevaljskom naselju Komini, Radosavac, Grevo i Zbljevo.

"To svaki put izazva veliku zabrinutost mještana, jer im pjena pada po voću i povrću,po livadama sa kojih sakupljaju sijeno i na kojima napasju stoku", rekli su iz te pljevaljske ekološke organizacije.

Oni su podsjetili na ranije tvrdnje rukovodstva TE Pljevlja da godišnje troše svega 600 litara raznih hemikalija u radu i da one nisu štetne po ljude i okolinu.

"Građanima Pljevalja i okolnih sela ne preostaje ništa drugo nego da vjeruju u priču i da trpe ovakve ispade i neodgovornost rukovodstva TE Pljevlja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: