NVO Breznica: Vazduh u Pljevljima rekordno zagađen

"Posebnu zabrinutost izražavamo zbog potpunog ignorisanja problema zagađenja i nepreduzimanja mjera u rješavanju problema od strane Vlade i Opštine Pljevlja"
124 pregleda 6 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 10.01.2015. 22:53h

Nevladina organizacija Ekološko društvo "Breznica" je saopštila da je jutros u tri sata oboren rekord zagađenja vazduha u Pljevljima. Kako navode zagađenje vazduh je bilo 17 puta veće od maksimalne dozvoljene granice.

Predsjednik NVO "Breznica" Milorad Mitrović, izrazio je razočerenje da na početku 2015. građani Pljevalja nemaju ni jedan razlog da budu zadovoljni kvalitetom životne sredine u Pljevljima.

"Posebnu zabrinutost izražavamo zbog potpunog ignorisanja problema zagađenja i nepreduzimanja mjera u rješavanju problema od strane Vlade i Opštine Pljevlja, koje nijesu riješile ključne probleme gdje pored enormnog zagađenja vazduha prepoznajemo, nerekultivisane rudarske kopove, nesanirane deponije pepela i šljake Maljevac, Jalovište u Gradcu, Deponija laporca Jagnjilo, nemanje deponije komunalnog otpada, smetlište Jagnjilo, katastrofalno stanje voda rijeka, Ćehotine,Vezišnice i Breznice i brojne druge ekološke probleme", naveo je Mitrović.

Kako se navodi u saopštenju 9. januara u 22 časa, prema podacima mjerne stanice u Skerlićevoj ulici (centar grada) koncentracija opsanih, suspendovanih čestica PM10 u vazduhu iznosila 708,4 µg/m3, dok je jutros u tri sata koncentracija pomenutih čestica PM10 u vazduhu iznosila, "do sada rekordnih 845,4 µg/m3, što iznosi 17 puta više od maksimalno dozvoljene koncentracije(MDK) ili 17 odsto više od MDK".

"Zanimljivo je da je 9 i 10. januara od ukupno 24 časa mjerenja, za 17 sati nema rezultata mjerenja, dok za samo 7 sati postoje objavljeni rezultati mjerenja, koji 17 puta prekoračuju dozvoljene granice, što nas navodi na sumnju da Agencija za zaštitu životne sredine i Ekotoksikološki zavod namjerno prikrivaju prekoračenja i ne postavljaju parametre suspendovanih čestica PM10 u vazduhu da javnost i građani ne bi bili obaviješteni o stepenu zagađenja i opasnostima kojima su izloženi. Kako drugačije objasniti razlog i ovu pojavu neprikazivanja izmjerenih i javnih podataka", naveo je Mitrović.

On je pozvao Ekotoksikološki zavod da potpuno isključe mjernu stanicu u Skerlićevoj ulici.

"Ako nadležne institucije države Crne Gore ne mogu spasiti građane Pljevalja od enormnog zagađenja, što im brojni zakoni nalažu, onda predlažemo da bar spašavaju opremu, jer će je ovolika koncentracija opasnih mateija u vazduhu - sigurno uništiti. Početak godine karakterišu rekordno povećanje koncentracija suspendovanih čestica PM10, koje obaraju sve dosadašnje negativne rekorde, tako da se i ove godine može očekivati da će broj prekoračenja znatno premašiti dozvoljen broj na godišnjem nivou i kada su granične vrijednosti i granice tolerancije za srednju dnevnu vrijednost u pitanju", rekao je Mitrović.

Naveo je da su u NVO "Breznica" u nekoliko navrata predlagali da se u cilju rješevanja problema enormnog zagađenja vazduha krene, u uvođenje hitnih mjera, uvođenje i proglašenje vanrednog stanja, kao i da se donese uredba po kojoj bi se domaćinstva u Pljevljima oslobodila plaćanja električne energije, makar do marta. Tako bi, kako navodi, građani prestali da lože ugalj i koristili bi električnu energiju za grijanje domova.

"Nakon nekoliko javnih poziva u decembru 2014. godine, koje smo uputili predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću, predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću, poziv predsjedniku Opštine Mirku Đačiću, sa konkretnim zahtjevima, kao poziva Upravi za inspekcijeke poslove da uputi inspektore u Pljevlja koji bi iskontrolisali kotlarnice koje kao gorivo koriste piralen, odnosno rabljeno ulje iz motora, mjenja a, trafoa, a takvih je verliki broj, da zabrani upotrebu ove vrste goriva čija je upotreba zakonom zabranjena. Od svih jedini se Krivokapić udostojio da pošalje odgovor", naveo je Mitrović.

On je pozvao novinare i građane da posvećuju pažnju problemu stepena zagađenja vazduha i prate stepen zagađenja vazduha putem interneta.

Bonus video: