NVO "Kaljaja": Krajnje je vrijeme da počne obnova starog Ulcinja

Ukoliko sve zamišljeno sprovedu u djelo, Karamanaga kaže da se mogu nadati učlanjenju u UNESCO. U suprotnom, kazao je on, to će ostati samo sanak pusti
82 pregleda 0 komentar(a)
Stari grad, Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Stari grad, Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 29.11.2011. 19:37h

NVO "Kaljaja" pozvala je gradonačelnika Ulcinja Nazifa Cungua da urgira i utiče na nadležne opštinske službe kako bi konačno počela revitalizacija Starog grada, a prije svega obnova dotrajale infrastrukture.

Predsjednik Društva prijatelja Starog grada Ismet Karamanaga kazao je da neki projekti, koji se mogu realizovati uz mala ulaganja, ne trpe više dalje odlaganje, i podsjetio da se infrastrukturi unutar drevnih zidina već više decenija posvećuje vrlo mala pažnja.

Osim obnove kanalizacione i vodovodne mreže, Karamanaga je, kao prioritet, naznačio i nastavak radova na kaldrmi koji su, zbog nedostatka novca, prekinuti prije nekoliko godina.

“Kaldrma je novcem mještana i humanitarne organizacije IRD izgrađena od ulaza sa sjeverne strane do Trga robova. Postojeća kaldrma kroz glavnu ulicu, koja je rađena nakon zemljotresa od kamena porušenih kuća, nije podesna za normalno kretanje”, istakao je Karamanaga i upozorio da je “Zavod za zaštitu spomenika kulture uočio da se u Starom gradu ne poštuju pravne norme i propisi prilikom gradnje novih ili dogradnje postojećih objekata”.

Privući turiste

“Kaljaja” smatra da bi trebalo reorganizovati muzejski kompleks na način što bi se izmjestili kameni eksponati iz prostora koji bi mogao poslužiti kao suvenirnica i tako postati privlačniji turistima.

“Muzejski kompleks trenutno je glomazan i neiskorišćen, pa se kameni eksponati naše kulturne baštine mogu premjestiti i u neke druge djelove muzeja”, piše u dopisu.

Karamanaga je apelovao kod Cungua i da utiče kod nadležnih državnih institucija da se nedovršeni objekat u donjem dijelu Starog grada “koji sada izgleda ružno i narušava autentični ambijent”, konačno dovrši i privede namjeni.

U dopisu se Cunguu sugeriše da “Opština ponovo angažuje Gorsku službu spasa iz Nikšića za čišćenje bedema i zidina”.

“Ukoliko sve ovo sprovedemo u djelo, možemo se nadati učlanjenju u UNESCO, što bi bilo od neprocjenjive koristi za cijeli grad. U suprotnom, to će ostati samo sanak pusti. Vi ste nam nada koju čekamo već 20 godina”, kazao je Karamanaga.

O drevnim zidinama dogodine

Presdjednik Opštine Nazif Cungu kazao je da su problemi Starog grada prioritet, te da će kompletan program za revitalizaciju drevnih zidina biti izrađen tokom naredne godine.

Karamanaga je, takođe, upozorio da mnogi nesavjesni građani ni dan-danas nijesu uklonili ruševine iz 1979. godine, iako su za to dobili novac

Karamanaga je kazao da su se sva ulaganja u infrastrukturu Starog grada dešavala neposredno nakon zemljotresa 1979. godine.

“Od te pomoći dijelom je obnovljena kanalizaciona i vodovodna mreža i urađena kaldrma, kao i neki objekti uz naš doprinos. I tu se stalo”, piše u dopisu Cunguu i podsjeća da je “dobar dio pomoći namijenjen Starom gradu završio na nekim drugim mjestima”.

Karamanaga je, takođe, upozorio da mnogi nesavjesni građani ni dan-danas nijesu uklonili ruševine iz 1979. godine, iako su za to dobili novac.

Bonus video: