NVO "Kuća životinja": Šta se dešava sa kućnim ljubimcima čiji su vlasnici državljani Crne Gore koji se vraćaju u zemlju?

U dopisu Vladi, ona podsjeća da se državljani graničnih prelaza upućuju u karantin i dodaje da nije jasno šta se dešava i sa ljubimcima
2774 pregleda 0 komentar(a)
Kućni ljubimci, Foto: Privatna arhiva
Kućni ljubimci, Foto: Privatna arhiva

Šta se dešava sa kućnim ljubimcima čiji su vlasnici državljani Crne Gore koji se vraćaju u zemlju, pitanje je na koje su odgovor od Vlade tražili iz Nevladine organizacije “Kuća životinja” iz Spuža, gdje je za posljednjih pet dana zbrinuto sedam pasa, čijim vlasnicima je određena obavezna mjera samoizolacije.

“Prema našim saznanjima Ministarstvo unutrašnjih poslova, granična policija i sanitarna inspekcija zatečeni su ovom situacijom i nemaju odgovarajući i jedinstven odgovor, nego prebacaju odgovornost jedni s drugih, što kod naših državljana i građana stvara konfuziju, strah i razočarenje”, piše u dopisu koje potpisuje direktorica NVO Danijela Rešetar.

U dopisu Vladi, ona podsjeća da se državljani graničnih prelaza upućuju u karantin i dodaje da nije jasno šta se dešava i sa ljubimcima.

“Nije pojašanjeno šta se dešava sa njihovim ljubimcima, ako im se ne dozvoljava da u karantinu borave sa njima. Ko onda preuzima ljubimce i gdje se oni sprovode? Pitanje i šta se dešava sa ljubimcima vlasnika koji su inače samci i kojima je određena mjera izolacije ili su upućeni u karantin ili na liječenje. Koji je odgovor društva i na ovu situaciju”, navodi Rešetar.

Dodala je i da je “Kuća životinja”, na svoju inijativu, preko društvenih mreža samo u posljednjih pet dana preuzela da besplatno brine o sedmoro pasa čijim je vlasnicima određena obavezna mjera samoizolacije.

“Te podatke možemo dostaviti nadležnim organima. 'Kuća životinja' poziva Vladu da se nađe rješenje i za ovu situaciju i uspostavi partnerski i odgovoran odnos sa civilnim društvom”, piše u dopisu.

Bonus video: