NVO sektor podržao Đurovića: Poljoprivreda RTCG-u nije konkurencija

Oni smatraju da ukoliko Administrativni odbor, i pored jasnog određenja Agencije za sprečavanje korupcije i protivno Zakonu o nacionalnom javnom emiteru RTCG, pokrene postupak razrješenja, da je u pitanju politički obračun sa slobodnomislećim aktivistima nevladinog sektora i članom Savjeta RTCG
62 pregleda 1 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Zoran Đurić
Goran Đurović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.10.2017. 20:28h

Goran Đurović kao poljoprivredni proizvođač nije u sukobu interesa i zato ne postoji razlog za njegovo razrješenje sa funkcije člana Savjeta Radio televizije Crne Gore (RTCG), ocijenili su predstavnici 111 nevladinih organizacija.

Oni to navode u pismu upućenom predsjedniku Administrativnog odbora Ljuiđu Škrelji.

Oni podsjećaju da je djelatnost privrednog društva “Nature”, gdje je Đurović bio direktor, mješovita poljoprivredna proizvodnja. "To ukazuje na činjenicu da on nije lice za koje je propisana zabrana Zakonom o nacionalnom javnom emiteru RTCG, jer je vlasnik privrednog društva čije obavljanje poslova nije nespojivo sa funkcijom koju vrši”, kaže se u dopisu. Oni su pozvali Škrelju da poštuje Zakon o nacionalnom javnom emiteru RTCG, kojim se uređuje pitanje sukoba interesa a u kojem stoji da članovi Savjeta ne mogu biti „lica koja, kao vlasnici udjela, akcionari, članovi organa upravljanja, članovi nadzornih organa, zaposleni imaju interesa u pravnim licma koja se bave proizvodnjom radio i televizijskog programa, tako da bi članstvo u Savjetu moglo da dovede do sukoba interesa“.

Oni smatraju da ukoliko Administrativni odbor, i pored jasnog određenja Agencije za sprečavanje korupcije i protivno Zakonu o nacionalnom javnom emiteru RTCG, pokrene postupak razrješenja, da je u pitanju politički obračun sa slobodnomislećim aktivistima nevladinog sektora i članom Savjeta RTCG. "Cilj je uspostavljanje partijske kontrole nad javnim servisom RTCG", kaže se u dopisu predstavnika 111 predstavnika NVO predsjedniku Administrativnog odbora.

ASK je donio pozitivnu odluku prema prijavi tog odbora da članovi Savjeta RTCG Đurović, Nikola Vukčević i Ivan Mitrović nijesu ispoštovali Zakon. ASK je objavio da su i predsjednik Savjeta Vladimir Pavićević i članovi Mimo Drašković, Perko Vukotić i Dragana Tripković kršili Zakon, jer nijesu prijavljivali imovinu.

AEM prihvatio prigovor DPS-a Nikšić zbog izvještaja na RTCG

Agencija za elektronske medije prihvatila je prigovor nikšićkog odbora DPS-a povodom priloga o proslavi Dana opštine Nikšić, emitovanog u Dnevniku RTCG-a 18. septembra. Agencija je skrenula pažnju RTCG-u da je objavljivanjem komentara između djelova izvještaja o događaju, lično uvjerenje i mišljenje urednika ili novinara uticalo na predstavljanje teme priloga i da je time prekršeno načelo nepristrasnosti.

Ovo je drugo upozorenje koje je u posljednjih mjesec dana AEM izrekao RTCG zbog priloga emitovanih u informativnim emisijama tokom septembra, objavio je DPS.

Bonus video: