NVO Voz neprebola: Nećemo odustati od obnavljanja sudskog procesa

"Tužilaštvo navodi da je dio snimka izbrisan. Dakle, nije oštećen, već ga je neko izbrisao. Svi ti razgovori su na famozan način iz željezničke stanice u Podgorici nestali, a u dopisu MUP-a, od 27. aprila 2015. godine, stoji da su audio zapisi dostavljeni Osnovnom državnom tužilaštvu. Ko koga štiti i sa kojim razlogom, želimo da znamo", rekao je Vojinović
57 pregleda 0 komentar(a)
Voz neprebola, Foto: PR Centar
Voz neprebola, Foto: PR Centar
Ažurirano: 31.03.2017. 17:18h

Nevladina organizacija (NVO) Voz neprebola neće odustati od nastojanja da sudski postupak u slučaju željezničke nesreće na Bioču iz 2006. godine bude obnovljen, iako je Osnovno državno tužilaštvo odbilo njihov zahtjev, poručeno je na pres konferenciji.

Predsjednik NVO Voz neprebola i otac nastradalog putnika, Goran Vojinović, kazao je na pres konferenciji "Istina o željezničkoj nesreći na Bioču 2006 – Koga štiti Tužilaštvo?!", da su činjenice o uzrocima nesreće ignorisali tužilaštvo i pravosuđe.

"Željeznica je bila upoznata sa izvještajem, koji je rađen tri mjeseca prije nesreće, da je oštećenje na pruzi gdje je voz iskočio, bilo više od dozvoljenog. To, po pravilima službe Željeznice Crne Gore, znači obustavu saobraćaja na tom dijelu pruge. Tu činjenicu tužilaštvo nije uzelo u obzir", kazao je Vojinović u PR Centru.

Prema njegovim riječima, rekonstrucija događaja nije rađena na mjestu gdje je voz iskočio i da, kako je istakao, nikada nije utvrđena tehnička ispravnost voza ni građevinska ispravnost pruge.

Vojinović je naveo i da su postojali audio zapisi mašinovođe sa dispečerom u Podgorici.

"Tužilaštvo navodi da je dio snimka izbrisan. Dakle, nije oštećen, već ga je neko izbrisao. Svi ti razgovori su na famozan način iz željezničke stanice u Podgorici nestali, a u dopisu MUP-a, od 27. aprila 2015. godine, stoji da su audio zapisi dostavljeni Osnovnom državnom tužilaštvu. Ko koga štiti i sa kojim razlogom, želimo da znamo", rekao je Vojinović.

On se osvrnuo i na potrebu za utvrđivanjem odgovornosti sadašnjeg ministra pravde Zorana Pažina,koji je tada, kako je naveo, po službenoj dužnosti, imenovao nezavisne vještake "koji su preko noći promijenili mišljenje i isto tako brzo nestali".

"Tužilaštvo i pravosuđe je prikrivalo pravu istinu o ovoj željezničkoj nesreći i štitilo određeni broj ljudi koji su svojim činjenjenjem i nečinjenjem odgovorni za ovu nesreću", dodao je Vojinović.

Otac nastradale putnice, Hivzo Topuzović, smatra da odnos tužilaštva i pravosuđa treba da se promijeni.

"Nesreća nije istražena do kraja, dokazi su ignorisani, a sud je prihvatio to kao činjenično stanje. Potreban je ozbiljniji pristup", ocijenio je Topuzović.

Preživjeli putnik, Vesko Vlahović, istakao je da je težina nasleđa ove nesreće, nešto sa čime treba da se suoče i odgovorni i akteri.

"Mi nismo protiv Željeznice Crne Gore, već protiv stanja na njoj. Nećemo odustati od nastojanja da se obnovi sudski proces", zaključio je Vlahović.

Bonus video: