NVO "Voz neprebola": Ni danas ne znamo šta se desilo tog kobnog januarskog dana

Vojinović je istakao da i danas putujemo neispravnim vozovima
144 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2016. 15:14h

Deseta godišnjica od željezničke nesereće na Bioču u kojoj je poginulo 47 osoba a više od 200 povrijeđeno, obilježena je danas polaganjem cvijeća na spomen – obilježje u gradskom parku u Bijelom Polju.

Tragedija se dogodila kada je lokalni voz, koji je saobraćao od Bijelog Polja do Podgorice i Bara, u blizini mjesta Bioče, na izlasku iz tunela iskliznuo iz šina i sa četiri vagona se survao u provaliju.

Pored članova porodica nastradalih pomenu stradalih prisustvovali su predstavnici lokalne uprave i brojni građani.

Jedan od preživjelih putnika iz voza smrti Vesko Vlahović kazao da je da čovjek koji je bio sa njima tog 23. jaunuara i danas sa njima i da svako podsjećanje i dalje boli.

„ U Crnoj Gori živi jedno Bijelo Polje a u to smo se uvjerili i ovog puta. Nadam se da će sjutra i Podgorica poći vašim primjerom i odati dužno poštavanje svojim građanima i žrtvama ove tragedije", rekao je Vlahović.

Predstavnik NVO "Voz neprebola" Goran Vojinović je kazao da rodbina poginulih i preživjeli putnici ni danas ne znaju šta se tačno dogodilo tog kobnog januarskog dana. . radjanima Bijelog Polja koji su im sve ove godine iskazivali solidarnost i poštovanje zahvalio se On je kazao da ni nakon decenije, rodbina poginulih i preživjeli putnici , ne znaju šta se tačno dogodilo tog kobnog januarskog dana.

"Bioče" je greška pojedinca, kolektiva i sistemska namjera a grešnicima kao nagrada za učinjeno zlo su : velike otpremnine, stanovi, nagrade, karijere i druge benificije.

„Posle 10 godina smo smješteni u izolovani prostor-karantin-geto, mi koji smo izgubili djecu, braću i sestre, majke i očeve, bolujemo od posebne bolesti danas zaista rijetke u Crnoj Gori koja se zove istina i pravda, zbog toga nam ne daju da izađemo na svjetlost dana i prenesemo ovu rijetku bolest. 10 godina su pokušavali da nas ućutkaju ali smo i dalje tu, uzdignuta čela i čista obraza, stojimo na liniji istine i pravde pa sa ovog mjesta poručujemo grešnicima, kukavicama i krvnicima koji bježe od nas kao zlo od boga sa nama nema nagodbe. Vi koji zastupate sudsku zakonodavni i izvršnu vlast ZAŠTO se plašite istine, zar je vaša ruka koju smo prihvatili onoga dana u sportskoj sali u Nikoljcu bila ruka grešnika, ruka ljudi koji ne dozvoljavaju da se dođe do istine i pravde ma kakva ona bila, ruka koja štiti one koji su se ogriješili od Boga i naroda“, kazao je Vojinović.

Vozovi smrti i danas saobraćaju na istoj relaciji

Vojinović je istakao da i danas putujemo neispravnim vozovima i pročitao pismo inženjera Željeznice Crne Gore upućeno predsjedniku borda direktora od 02. novembra 2015. godine, zavedeno pod brojem 7748 u kojem piše:

„ Razlog mog obraćanja vama je neispravnost kočnica na EMV pri vožnji lokalnih putničkih vozova. EMV 412/416-045/046 koji saobraća sa neispravnim kočnicama od dolaska sa redovne opravke koja je izvršena u TZV "Gredelj" i koja je državu Crnu Goru koštala nevjerovatnih 1.326.000 e do današnjeg dana.

Na ovom vozu zbog neispravnosti kočnica nemoguće je izvršiti provjeru njihove ispravnosti to jest probu kočnica što je preduslov da bi voz mogao prevoziti putnike. Na taj način se stalno ugrožava bezbjednost željezničkog saobraćaja a time i bezbjednost putnika. O tome sam pisao i ranije ali na žalost za moj apel za očuvanje bezbjednosti putnika nisam naišao na razumijevanje od izvršnog direktora Milojice Zindovića i najodgovornijih u ministarstvu pomorstva i saobraćaja Rešada Nuhodžića, g-dina Obradovića i g-dina Kneževića od kojih nisam dobio nikakvu informaciju šta je preduzeto“, stoji između ostalog u pismu inženjera.

Konjeviću, čekate li novu nesreću pa da povjerujete u neispravnost vozova

Vojinović je dodao da je očito da ništa nije preduzeto u šta se i sam uvjerio kada je prije dva dana putovao za Podgoricu, kada se našao u istom tom vozu sa više do 100 putnika, kada nisu bili ni svjesni da su im životi bili ugroženi.

„ Dokaz o neispravnosti našeg voza sam naveo ali smo bili prisutni kako vozno osoblje pokušava da improvizovanim bakljama odlede kondenzatore i kočione aparate, čak nam je i kondukter rekao da ne nastavljamo putovanje dok ne dođe nova mašina jer mašinovođa neće da preuzme rizik nastavka vožnje neispravnog voza. Ipak sve se promijenilo za 10-tak min nastavili smo vožnju neispravnim vozom očito je stiglaq naredba da se putovanje MORA nastaviti a vjerovatno je nešto slično bilo i 23.01.2006 .“, kazao je Vojinović i dodao da slična neispravnost postojala i na dva druga elektro motorna voza koji saobraćaju prugama Crne Gore.

Podsjetio je da je direktor unutrašnje kontrole ZICG Vesko Kažić sa jednim brojem inženjera ukazujući na neispravnost vozova i koliki rizik nosi njihova dalja upotreba uputio je krivične prijave nadležnima ali reakcije nema. Pitam g-dina Raška Konjevića zar navedeno nije dovoljno da se reaguje, očigledno se svakodnevno dešavaju pokušaji ubistva stotina putnika, možda se čeka nova tragedija da bi se reagovalo onda bi mrtvi bili dokaz nemara i nehata, naravno nekog pojedinca koji zarađuje dnevnicu smrti svakog dana“, kazao je Vojinović.

Zbog nesreće na BIoču jedini osuđeni je mašinovođa Slobodan Drobnjak, na šest godina zatvora, dok je 11 zaposlenih u Željeznici oslobođeno odgovornosti.

Galerija

Bonus video: