NVO "Župa u srcu" proslavila godinu postojanja

Na svečanosti je promovisana i prva župska zbirka pjesama autora Radoja Mirkovića "Kroz samoću", izdata 1929.godine
250 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2016. 10:01h

NVO "Župa u srcu" iz Nikšića obilježila je godinu postojanja i tom prilikom organizovala prigodnu svečanost tokom koje su prezentovani realizovani projekti, proglašeni pobjednici konkursa izrade suvenira Župe i uručene nagrade za filantropiju.

Najbolje suvenire u kategoriji odraslih uradili su Dušan Tomić, prirodni kamen boksit i Marijana Duvnjak, kazan za pečenje rakije, dok su kod najmlađih nagrađeni Anđela Kostić, za radove župska kuća i cvijećnjak, Luka Đapić, koji je uradio stalak za olovke i Ivana Nikolić, za rad ukrasna kutija. Nagrađeni su dobili po 50 eura, a njihovi radovi krasiće dom u Carinama.

"Trebalo mi je puno vremena da uradim suvenir. Bilo mi je lijepo dok sam radila, a i sad kad sam primila nagradu", kazala je šestogodišnja Ivana.

Pet godina stariji Luka kazao je da nagradu nije očekivao, da su mu u izradi suvenira pomogli majka i sestra i za narednu godinu obećao da će uraditi još bolji suvenir.

"Mislila sam da je kazan za pečenje rakije karakterističan za Župu a i htjela sam nešto drugačije. Nadam se da je uspjelo. Mislim da će ovi suveniri doprinijeti promociji Župe i baš mi je drago da sam učestvovala na konkursu", kazala je Marijana Duvnjak.

Dušan Tomić je grafički dizajner i pomenuti konkurs bio je prilika da, kako je kazao, iskaže svoje viđenje koji to suvenir treba da obilježi Župu.

"Boksit je prirodno blago Župe i on je obilježio živote starijih generacija Župljana čiji radni vijek je prošao u Rudnicima boksita", kazao je Tomić.

Prema riječima Jova Radulovića, izvršnog direktora NVO "Župa u srcu", projekat je inovacija za njihov kraj, a želja im je bila da i Župa dobije svoje suvenire a benefiti od njih biće vidljivi za nekoliko godina.

Radulović je podsjetio da je ta NVO pored projekta izrade suvenira realizovala projekat grijanja na pelet u područnom odjeljenju OŠ "Dušan Bojović" u Liverovićima, uradila sva promotivna spota – jedan, koji se odnosi na suvenire, a drugi na prirodne ljepote Župe, uputili smo preko 30 zahtjeva nadležnim institucjama i lokalnoj upravi kako bi se poboljšao život u tom kraju, organizovali okrugli sto, na youtubu otvorili kanal, otvorili prvi portal Župe (zupa.today).

Aleksandar Dačević, član NVO "Župa u srcu" kazao je da na portalu objavljuju sva dešavanja koja su vezana za Župu, sve projekte koje i druge NVO realizuju, a tiču se tog kraja.

"Tu su prikazani i svi važni linkovi, demografski i istorijski podaci, istorijsko nasleđe. Dobar dio sajta je ostavljen za galeriju. Tradili smo se da u galeriji prikažemo što više fotografija Župe i njenih prirodnih ljepota", kazao je Dačević.

Nagradu za filantropiju, koja je ustanovljena ove, a dodjeljivaće se svake godina, dobili su – Fond za aktivno građanstvo, za doprinos projektima za opšte dobro, Svetlana Mandić, novinarka "Vijesti" za medijski doprinos promocije Župe, UNDP, ambasada Poljske, firme Timing, Nova energija, Mikromont, Arterija studio, LD Gradnja, Nikšićki mlin, Direktorat za energetsku efikasnost, Milan Gavrilović, Božidar Papović i Ljubomir Jovanović, za učešće u projektima za opšte dobro.

Direktorica škole "Dušan Bojović", Vesna Mijušković, zahvalila se NVO "Župa u srcu" što su prvi projekat posvetili školi i uručila im plaketu, kao i firmi Timing, dok su zahvalnice dobili sve organizacije koje su učestvovale u tom projektu.

Na svečanosti je promovisana i prva župska zbirka pjesama autora Radoja Mirkovića "Kroz samoću", izdata 1929.godine.

Galerija

Bonus video: