O položaju prosvjetnih radnika najkasnije za 15 dana

Vuksanović Stanković je istakla da preko 14.000 radnika u prosvjeti žive u teškim uslovima
1089 pregleda 0 komentar(a)
Danas na Odboru, Foto: Borko Ždero
Danas na Odboru, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 16.10.2019. 18:56h

Članovi Odbora Skupštine Crne Gore za prosvjetu, nauku, zdravstvo, kulturu i sport podržali su jednoglasno inicijativu poslanice Draginje Vuksanović Stanković da se odrzi konsultativna sjednica toga tijela na kojoj bi se raspravljalo o socio-ekonomskom položaju prosvjetnih radnika.

Saslušanje će se održati u roku od 15 dana.

Vuksanović Stanković je istakla da preko 14.000 radnika u prosvjeti žive u teškim uslovima, a da je povećanje zarade za deset odsto malo.

"Ako su nam prihodi veći za 200 miliona, ako smo lideri u mnogo čemu, onda znači da ima mogućnosti da se plate povećaju", kazala je Vuksanović Stanković.

Vuksanović Stanković je istakla u obrazloženju inicijative da ne može biti pravedno da zamjenik šefa kabineta u Vladi ima tri puta veću platu od prefesora u školi ili četiri puta veću platu od vaspitačice u vriću.

Naglasila je da uređene i bogate države su ponosne, između ostalog, i posebnim položajem, ugledom i materijalnim i socijalnim položajem koji uživaju prosvjetni radnici, od predškolskog obrazovanja do univerziteta.

“Upravo je Skupština mjesto gdje predstavnici sindikata prosvjete i Vlade treba da daju odgovor kakav je materijalni i socijalni položaj prosvjetnih radnika u našoj zemlji. Zbog svega navedenog smatram da su se stekli uslovi za organizovanje posebne sjednice Odbora za prosvjetu, nauku kulturu i sport na kojoj će se sa velikom pažnjom razmotriti položaj prosvjetnih radnika u Crnoj Gori i pozivam Vas da ovaj predlog podržite kako bi zajednički, pred crnogorskom javnošću, ukazali na mogućnosti poboljšanja materijalno-socijalnog statusa onih koji vastitavaju i obrazuju našu djecu”.

Odbor za prosvjetu
Sa Odbora(Foto: Borko Ždero)

Član Odbora Andrija Popović iz Liberalne partije je istakao da podržava inicijativu, jer su plate u javnom sektoru niske, mnogo manje nego u lokalnim upravama i godinama se nijesu mijenjale.

"Crna Gora je prema izjavama zvaničnika, najbrže rastuća ekonomija, ekonomski tigar je u regionu. Smatram da je deset odsto malo povećanje, već treba da povećanje bude 30 odsto" kazao je član Odbora iz DF-a Budimir Aleksić.

Bonus video: