Obala u opasnosti: Moru treba zaštita

Primorje je dva mjeseca pred sezonu zatrpano naftom, divljom gradnjom, šutom i špricevima
66 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2014. 19:26h

Uginula kornjača, koja je prije tri dana pronađena na Velikoj plaži u Ulcinju, vjerovatno pripada vrsti glavatih morskih kornjača pod nazivom glavata zelva (caretta caretta) - saopšteno je juče “Vijestima” iz Instituta za zaštitu biologije mora iz Kotora. Na fotografijama koje je čitalac poslao redakciji “Vijesti” i “Morskom dobru”, vidi se da kornjača nije duža od 100 cm.

U odgovoru na pitanje “Vijesti” za više detalja o kornjači, iz Instituta su odgovorili da prosječna dužina oklopa odraslih jedinki iznosi između 70 cm i 95 cm, težine od 90 kg do 200 kg.

“U pitanju je kosmopolitska vrsta koja naseljava Altantski, Indijski i Tihi okean, kao i Sredozemno more. U Jadranu je češće viđena od dvije vrste morskih kornjača, uz zelenu zelvu (chalonia mydas)”, piše u odgovoru dr Aleksandra Joksimovića i njegovog kolege Zdravka Ikice. Oni ističu da su obje vrste morskih kornjača zastićene vrste prema Zakonu o zaštiti prirode i Rješenju o stavljanju pod zaštitu određenih biljnih i životinjskih vrsta.

“Za njihovo usmrćivanje, fizičkom licu prijeti kazna od 250 do hiljadu eura”, piše u odgovoru. Dodaje se da je bez preciznih podataka o dužini oklopa i težini tijela životinje, teško pretpostaviti njenu starost.

“Ipak, prema objektima na fotografiji, moguće je da se radi o mladoj zreloj jedinci. O razlozima uginuća nemoguće je nagađati prema priloženoj fotografiji”, ocijenili su eksperti iz Instituta.

“Vijestima” je juče u “Morskom dobru” saopšteno da je naloženo korisniku plaže da u saradnji sa Komunalnom policijom na propisan način ukloni uginulu kornjaču sa kupališta.

To podrazumijeva da ona bude zakopana na dva metra dubine i polivena krečom zbog moguće zaraze.

Primorje je dva mjeseca pred sezonu zatrpano naftom, divljom gradnjom, šutom i špricevima

Galerija

Bonus video: