Obezbjeđenje i znak STOP: Šta država čuva u Valdanosu?

Pogled pravo sa kapije na Vilinu gredu koji oduševljava i desno na decenijama zarobljene stoljetne masline, koji unespokojava, traži odgovor na pitanje zašto tako uspostavljeni režim zabrane i kontrole još traje, ali i podgrijava sumnju u iskrene namjere vlasti o budućnosti uvale
10024 pregleda 3 komentar(a)
Ograničenja već godinama, Foto: Samir Adrović
Ograničenja već godinama, Foto: Samir Adrović

Poluotvorena kapija na ulazu u Valdanos sa znakom STOP i privatno obezbjeđenje, i ove sezone dočekaće turiste i mještane sa nedvosmislenom porukom da im je u uvali ograničena sloboda kretanja.

Pogled pravo sa kapije na Vilinu gredu koji oduševljava i desno na decenijama zarobljene stoljetne masline, koji unespokojava, traži odgovor na pitanje zašto tako uspostavljeni režim zabrane i kontrole još traje, ali i podgrijava sumnju u iskrene namjere vlasti o budućnosti uvale.

U međuvremenmu, na kapiji je postavljena i tabla na kojoj piše da je pristup uvali dozvoljen od 07 do 19 časova, da je zabranjena upotreba otvorenog plamena, kampovanje, unošenje eksplozivnog materijala i bacanje smeća.

Izvršni direktor NVO Mogul Džemal Perović kazao je da je ograničeno kretanje i dalje na snazi, “iako nema logike da se uvala čuva i da se kapije zatvaraju u sumrak“.

“Ili da se brani prilaz ‘objektima’, sem ako se tamo ne krije neki bjegunac od pravde. Ili ako se nešto ne iskrcava sa glisera, poput tovara sa broda Jadran”, kazao je Perović "Vijestima".

Naglasio je “da je ranije nelegalne zabrane pristupa tumačio težnjom samozvanih vlasnika državnih resursa, sakrivenih iza pojmova privatizacija i valorizacija, da se odvrati paznja Ulcinjana od nezakonito oduzetih maslinjaka“.

“Ali, ovaj sadašnji režim zabrane je apsurdnan i zbog toga sumnjiv. Oni ništa ne rade bez razloga. Sve su prilike da nijesu još odustali od pljačke tog bisera”.

Ministarstvo odbrane koje je zaduženo za obezbjeđenje Valdanosa, nije odgovorilo na pitanja “Vijesti” od 11. marta i 22. aprila - da li će i kada biti uklonjena kapija na ulazu u Valdanos, ako neće - zašto, zašto je ograničeno kretanje uvalom, koliko je do sada i kome sve Ministarstvo platilo čuvanje, šta Vlada, odnosno resorno Ministarstvo, može ponuditi bivšim vlasnicima maslina - povraćaj, zakup ili nešto treće...?

Prije godinu i po, “Vijestima” je iz Ministarstva saopšteno da status Valdanosa nije definisan i da će uvala do konačne odluke Vlade biti lokacija poluotvorenog tipa. Tada su pojasnili da obezbjeđuju prostor kako bi se očuvala i spriječila devastacija.

Privatno obezbjeđenje dužno je da evidentira svako lice koje ulazi u krug uvale, a Ministarstvo je za tu namjenu 2018. izdvojilo oko 67 hiljada eura...

Za Borisa Marića iz Centra za građansko obrazovanje, Valdanos je svjedočanstvo do koje mjere se može loše upravljati prirodnim resursima i do koje mjere državna administracija, odnosno vlast, može zloupotrebljavati državni aparat.

Ocijenio je da se u propuštanju mnogih koraka koje je bilo neophodno napraviti na tom lokalitetu, zasigurno krije i odgovor na pitanje zašto je ograničeno kretanje u uvali, čemu služi rampa i evidentiranje posjetilaca.

“Da li su odgovorni u crnogorskim institucijama zaboravili šta znači moderna uprava, da smo u pregovorima sa EU i da moramo naučiti da gazdujemo prostorom, javnim interesom, investicijama bez zastarijelih metoda, već u skladu sa zakonom i međunarodnim pravom”.

Potpredsjednik Skupštine Genci Nimnabegu ocijenio je da je postojanje kapije, režima kontrole i ograničenja boravka u Valdanosu, refleksija nedovoljnog rada Opštine i Vlade na tom pitanju.

“Moramo podijeliti odgovornost i vidjeti da li su kompetentni organi podnijeli i incijativu za uklanjanje kapije. Ako nijesu, onda bi trebalo da to urade što prije”, kazao je visoki funkcioner Force.

Podsjetio je da se proces gradnje povjerenja između DPS-a i Force bazira na realizaciji političkog sporazuma, prvenstveno rješavanja pitanja vraćanja imovine prethodnim vlasnicima.

“Zadržavanje kontrole ulazaka i ograničenje boravka u Valdanosu, samo je i dalje znak da građani Ulcinja, a posebno mi političari koji smo dogovorili proces povraćaja vlasništva legitimnim vlasnicima maslina, budemo skeptični i sumnjičavi u vezi planova za uvalu”.

Potpredsjednica Opštine Hatidža Đoni kazala je da se taj problem može riješiti dijalogom i argumnetima, ali i “da je u tome moguće zatajila i lokalna vlast“.

“Trebalo je dosta truda i političke eneregije da Valdanos ponovo dobije status kupališta. To nije bilo tako davno, ali sada je makar plaža u funkciji”.

Navela je i da ne zna kada bi mogle biti uklonjene ostale barijere. “Možda je posljednju deceniju lokalna politika bila inertna, naročito nakon dobijanja plaže pod zakup”.

Perović: Kapiju treba razvaliti

Perović je podsjetio da je privremena odbrana od pljačke Valdanosa uspjela samo zahvaljujući građanskom otporu.

“Da smo tako pristupili odbrani hotela Galeb, možda danas ne bi bio parking na njegovim temeljima. Opštu pljačku onog što je preostalo, nakon Solane i Lida, možemo zaustaviti samo organizovanim građanskim otporom. Zato sami treba da razvalimo kapiju jer se nezakonito nalazi na javnom putu i sprečava slobodu kretanja i pristupa obali”.

Perović je ocijenio da tamo više nema šta da se čuva jer je pokretna imovina davno rasprodata, dok su objekti nekadašnjeg turističkog kompleksa zarasli u korov.

Marić: Neophodna restitucija

Marić je rekao “da iako je u toj uvali davnih sedamdesetih godina prošlog vijeka sprovođena eksproprijacija, prostor nikada nije priveden adekvatnoj namjeni, što znači da je potrebno sprovesti restituciju“.

“Nije jasno zašto taj proces nije odavno završen, jer se mogao okončati povraćajem parcela, a pitanje je i na koji način se planskom dokumentacijom ovaj prostor želi pripremiti za investiranje. U svakom slučaju, odgovornom društvu koje drži do principa održivog razvoja od posebnog interesa bi bilo zaštititi biodiverzitet Valdanosa, uz sprovođenje restitucije i neophodnu valorizaciju ove atraktivne lokacije”.

Bonus video: