Obilježavanje Međunarodnog dana starih 1. oktobra

Iz Crvenog krsta su najavili da će većina njihovih opštinskih organizacija, koje realizuju program Brige o starima, tim povodom organizovati brojne aktivnosti
0 komentar(a)
penzioner, starica, Foto: Shutterstock
penzioner, starica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.09.2015. 18:23h

Međunarodni dan starijih osoba biće obilježen 1. oktobra, a Crveni krst će tim povodom organizovati brojne aktivnosti zarad podsjećanja na probleme te populacije, saopšteno je iz te organizacije.

Oni su kazali da je taj datum značajan za njih i dodali da godinama rade na unaprjeđenju kvaliteta života starijih u Crnoj Gori.

Iz Crvenog krsta su najavili da će većina njihovih opštinskih organizacija, koje realizuju program Brige o starima, tim povodom organizovati brojne aktivnosti.

„Ideja je da se javnost podsjeti na potrebe i probleme sa kojima se stariji suočavaju u Crnoj Gori, ali i da se pozove na djelovanje, kako bi zajedničkim snagama unaprijedili njihov položaj“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, u okviru aktivnosti povodom obilježavanja tog dana organizovaće podjelu promotivno-informativnog materijala, obilazak starijih sugrađana koji su smješteni u domovima za stare, obuke za nove volontere, prezentacije programskih aktivnosti u školama, dijeljenje humanitarne pomoći i simboličnih poklona starijima i posjete korisnika.

U saopštenju se navodi da će Crveni krst Tivat organizovati druženje korisnika, volontera i predstavnika relevantnih institucija i organizacija, dok će korisnici iz Bara imati priliku da posjete Cetinje i druže se sa volonterima i zaposlenima Crvenog krsta tokom jednodnevnog izleta.

Klub za starije iz Plava će 1. oktobra dobiti donaciju organizacije LDS Charities koja se sastoji u opremanju prostorije novim namještajem i materijalom za održavanje radionica i provjeru zdravstvenog stanja korisnika Kluba, a za tu populaciju iz Plava biće organizovan i izlet van grada.

Program Briga o starima realizuje se u 16 opština u Crnoj Gori i obuhvata oko 900 korisnika i oko 200 volontera koji pružaju usluge podrške starijim sugrađanima.

U saopštenju se podsjeća da su korisnici programa osobe starije od 65 godina, koje nemaju prihoda ili su oni na niskom nivou, kao i oni koji žive same, sa supružnikom ili nekim kome je takođe potrebna pomoć.

Korisnici programa su i, kako se dodaje, osobe koje imaju poteškoća da obavljaju svakodnevne aktivnosti i nisu obuhvaćene sličnim vidovima podrške od drugih organizacija i institucija.

Iz Crvenog krsta su pojasnili da usluge koje pružaju volonteri uključuju, prije svega, psiho-socijalnu podršku – druženje i razgovor, pomoć u sitnim kućnim poslovima, plaćanje računa, odlazak kod ljekara i nabavku hrane.

Kako je saopšteno, u organizacijama Crvenog krsta u Plavu i Baru funkcionišu klubovi za starije osobe koji omogućavaju starijima da budu aktivni, doprinose zajednici, da se druže sa mlađima, uče i na taj način promovišu koncepte aktivnog starenja, međugeneracijske solidarnosti i cjeloživotnog učenja.

Te aktivnosti biće realizovane u okviru programa Briga o starima, koji je podržan od italijanskog Crvenog krsta.

Bonus video: