Obilježen "Dan dunavskog sliva"

384 pregleda 0 komentar(a)
Sa manifestacije, Foto: Obrad Pješivac
Sa manifestacije, Foto: Obrad Pješivac

Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne u saradnji sa Turističkom organizacijom Žabljak, danas je u Đurđevića Tari obilježilo “Dan dunavskog sliva”.

“Ove godine ova manifestacija posebno je važna zbog obilježavanja 25. godišnjice potpisivanja Konvencije o zaštiti rijeke Dunav u Sofiji. Dan Dunava je integralni dio saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svijest za očuvanje rijeke kod što većeg broja pojedinaca i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja odlučilo je da Dan zaštite Dunavskog sliva organizuje u kanjonu rijeke Tare sa ciljem da kroz igru edukuje najmlađe i tako javnosti uputi poruku o značaju zaštite i očuvanja rijeka životnih staništa, kao i potrebi racionalnog korišćenja vodnih resursa”, kaže direktorica TO Žabljak Vanja Krgović Šarović i dodala da je u zemljama širom Evrope inicijator obilježavanja Dana Dunava međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunav čija je misija da promoviše i koordinira održivo i integralno upravljanje vodama, uključujući i zaštitu, poboljšanje i racionalnu upotrebu voda.

U obilježavanju ovog datuma učestvovali su učenici osnovne i srednje škole sa Žabljaka, koji su svojim likovnim izrazom predstavili rijeku Taru i njen značaj, kao izuzetno značajnog vodenog resursa. Pored ovog događaja planirana akcija čišćenja korita rijeke Tare je odložena za avgust, zbog jako loših vremenskih prilika.

Pored predstavnika Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore i Turističke organizacije Žabljak, značaj ovog događaja prepoznali su Nacionalni parkovi Crne Gore, kao i turistički privrednici.

Bonus video: