Obilježen Dan zaštite i spašavanja, Mulić: Nagrada je osmjeh spašenog i stisnuta ruka bespomoćnog

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije, Mirsad Mulić, rekao je da su poslovi u sistemu zaštite i spašavanja specifični, složeni i teški
1343 pregleda 0 komentar(a)
Mulić, Foto: Vlada Crne Gore
Mulić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 01.03.2019. 13:26h

Broj intervencija, složenost procedura i odgovornost prilikom reagovanja dokaz je da je sistem zaštite i spašavanja u Crnoj Gori kvalitetan i da je uspješno odgovarao na brojne izazove, poručeno je na svečanosti povodom Dana zaštite i spašavanja.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije, Mirsad Mulić, rekao je da su poslovi u sistemu zaštite i spašavanja specifični, složeni i teški.

“U ovom poslu se često rizikuje svoj život da bi se spasio tuđi, a to podrazumijeva znanje, hrabrost i odvažnost. U ovom poslu najčešće novac nije motiv. Nagrada je osmjeh spašenog i stisnuta ruka bespomoćnog. To je divan osjećaj kada se profesionalno zadovoljstvo ispuni humanošću, solidarnošću i plemenitošću ”, istakao je Mulić.

Prema njegovim riječima, broj intervencija, složenost i zahtjevnost procesura, odgovornost prilikom reagovanja ukazuje da je sistem zaštite i spašavanja u Crnoj Gori kvalitetan i da je uspješno odgovarao na brojne izazove.

Mulić je naglasio da do sada, u elementarnim i drugim nepogodama, nije bilo žrtava.

Kako je naveo, tokom prošle godine bilo je 13,2 hiljade intervencija pripadnika Službe zaštite i spašavanja, a Operativno-komunikacioni centar primio je više od 105 hiljada poziva i kordinirao 40 akcija spašavanja u planinama, u kojima je spašeno 88 osoba.

Mulić je rekao da mnoge službe zaštite i spašavanja nemaju adekvatne prostorne kapacitete i potrebnu opremu, a evidentan je i nedostatak adekvatnih obuka.

Prioritet u narednom periodu, kako je saopštio, biće uspostavljanje nacionalnog trening centra za obuku pripadnika sistema zaštite i spašavanja.

Mulić je kazao da Direktorat kroz realizaciju brojnih projekata višemilionske vrijednosti značajno doprinosi unaprjeđenju sistema zaštite i spašavanja.

“Ali tako važan sistem ne može se unaprjeđivati na taj način, već se moraju naći adekvatni modaliteti za njegov dalji razvoj”, ocijenio je Mulić.

Poplave zemljotersi i požari veoma često, uz ogromnu materijalnu štetu, odnose veliki broj ljudskih života, što je dovoljno upozorenje da se jačaju aktivnosti u preventivnom i operativnom dijelu, kazao je ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić.

“Zaštita i spašavanje u Crnoj Gori u periodu posle nezavisnosti razvija se u skladu sa mogućnostima. Ipak, svake godine imamo dodatno unaprijeđen sistem”, naveo je Nuhodžić i ukazao da je Ministarstvo prošle godine nabavilo novi protiv požarni avion kao dodatni odgovor na šumske požare, a riješeno pitanje 20 vatrogasno spasilačkih vozila.

Nuhodžić je rekao da je iz Fonda za zaštitu i spašavanje prošle godine podijeljeno 94 hiljade eura, za različite projekte koji će dodatno unaprijediti sistem.

On je podsjetio na primjer Vojina Radovića, Vladete Zarubice i Veska Božovića koji su spasili četvoročlanu potodicu iz Novog Pazara, pokazujući na taj način hrabrost i solidarnost i svojim činom dali primjer ostalima.

“Sa dužnim poštovanjem danas pominjem ime stradalog Darka Vujoševića koji je spašavajući druge i sam stradao i ličnim primjerom ukazao na veličini i ljepotu hrabrosti i požrtvovanosti”, rekao je Nuhodžić.

Nuhodžić je kazao da je sistem zaštiti i spašavanja važan sistem za svaku državu, pa i Crnu Gorui i dodao da je plan da se do 2023. godine u taj sistem uloži oko 34 miliona eura, kako bi ga učinili boljim i efikasnijim.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nagradilo je posthumno Vujoševića najvećim priznanjem - plaketom zaštite i spašavanja.

Novčane nagrade dobili su Mirko Stevović, Radenko Svrkota, Rajko Radusinović, Dežmal Agović i Borislav Đolević.

Zahvalnice za doprinos razvoju sistema zaštite dobili su Andrija Čađenović, Kadro Kurtović, Radovan Mihajlović, Marko Korać, Vojislav Janović, Darko Golubović, Ranko Bojović, Milorad Vlahović, Almir Nurković.

Značke su pripale Danilu Vlaoviću i Žarku Ivanoviću, a plakete Slavku i Đoku Kljajeviću i Željku Darmanoviću.

Darmanović se, u ime nagrađenih, zahvalio na priznanju koje, kako je rekao, doživljava kao podstrek za budući predan rad i kontinuitet u ličnom i timskom radu.

“Ne želim da ovaj dan zaštitite i spašavanja upamtimo samo po priznanjiima i nagradama, shodno afirmaciji rezultata koje smo napravili u svojim karijerama. Ovogodišnje nagrađivanje ima jednu posebnost – a to je dokaz visokog stepena humanosti, vrijednosti, hrabrosti i požrtvovanosti Darka Vujoševića”, rekao je Darmanović.

Bonus video: