Obilježena 64. godišnjica od ubistva Krsta Popovića

Moto Krsta Popovića bio je “Za pravo, čast i slobodu Crne Gore” što je vjerovatno i bio jedan od razloga što mu se juče poklonio veliki broj građana
429 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2011. 20:14h

U selu Lipa Cucka kod Cetinja, na inicijativu nevladinih organizacija “Čuvari crnogorske tradicije” i “Lovćenska vila”, te Dukljanske akademije nauka i umjetnosti obilježena je 64. godišnjica ubistva brigadira crnogorske kraljevske vojske i vođe Božićne pobune u Crnoj Gori 1919. godine Krsta Popovića.

Liturgiju u slavu Popovića služio je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo. Neposredno prije liturgije organizatori su na Cetinju položili vijenac na spomenik borcima za Crnu Goru u ratu od 1941. do 1945. godine, koji se nalazi u blizini Njegoševe Biljarde.

Razlog zbog kojeg su se odlučili na obilježavanja godišnjice pogibije Popovića je želja da se ukaže na jedinstvo Božićnog ustanka, Belvederskih demonstracija, 13-o julskog ustanka i Narodno oslobodilačke borbe u jednu nikad dovoljno puta iščitanu knjigu puta obnove crnogorske države.

“Za pravo, čast i slobodu Crne Gore”

Moto Krsta Popovića bio je “Za pravo, čast i slobodu Crne Gore” što je vjerovatno i bio jedan od razloga što mu se juče poklonio veliki broj građana. Pomen je organizovan u okviru manifestacije “Nakon svega za Crnu Goru iznad svega”. Posebnim riječima obratio mu se jedan od njegovih vojnika Novica Vujičić, a u ime organizator skupa Peđa Vušurović.

"Današnja je Crna Gora mudrija za sedam decenija, bude li nas i budemo li imali jezika da to jasno kažemo, konačno spremna da nakon dubokog naklona salutira pred očevim brigadirskim grbom kralja gospodara kao i pred generalskim epoletama pobjedničke Titove vojske, koje je sudbina konačno zanavijek zašila na šinjelu jednog doma", kazao je Vušurović.

Pomen u ime predstavnika porodice Krsta Zrnova govorio je Danilo Popović.

Porodica zahvalna što Krsto nije zaboravljen

"Poslije više od pola vijeka, tačnije 64 godine, porodica je doživjela da se poklonimo sjenima mojih djedova. Hvala vam što vas zaborav nije odvojio od njih", kazao je Popović.

Krsto Popović je bio visoki oficir vojske Crne Gore u vrijeme kralja Nikole Prvog Petrovića. Popović se usprotivio svrgavanju dinastije Petrović poslije Prvog svjetskog rata i prisadinjenju Crne Gore Srbiji, odnosno ujedinjenju u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. On se stavio na čelo pobune koja je izbila krajem 1918. i početkom 1919, poznate kao Božićna pobuna, sa ciljem obnove nezavisne Crne Gore.

Iako je pobuna imala uspjeh u okolini Cetinja i Nikšića, na kraju je ugušena. Krsto Popović je zatim emigrirao iz Crne Gore, 1947. godine ubili su ga pripadnici Odjeljenja za zaštitu naroda.

Decenijama nakon smrti Krsto Zrnov Popović ostao je kontroverzna istorijska ličnost, zbog posebne pozicije tokom Drugog svjetskog rata, odnosno, saradnje sa italijanskim okupatorom i sukobima sa četnicima sa jedne i partizanima sa druge strane.

Za sam kraj u kraljevskom pozorištu “Zetski dom” održana je i svečana akademija posvećena liku i djelu Popovića.

Bonus video: