Obilježava se 113 godina gimnazije "Slobodan Škerović": "Rasadnik talenata, učenici donijeli pregršt medalja"

"Ova ustanova nudi sjajno obrazovanje. Vi više od vijeka razvijate jezgro Crne Gore", kazao je ministar prosvjete Damir Šehović
3165 pregleda 4 komentar(a)
Detalj sa svečanosti obilježavanja, Foto: Savo Prelević
Detalj sa svečanosti obilježavanja, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.02.2020. 15:30h

Svečanim programom danas se obilježava 113. godišnjica gimnazije "Slobodan Škerović" u Podgorici, uz prisustvo brojnih zvanica.

Direktorica škole Zoja Bojanić-Lalović je istakla da je ustanova rasadnik talenata, a da su učenici sa raznih takmičenja donijeli pregršt medalja.

„Danas Gimnaziju pohađa 2.000 učenika, koji se na kvalitetan način u dobrim uslovima pripremaju za dalje životne i profesionalne izazove. I u prethodnoj godini gimnzijalci su uz podršku svojih profesora ostvarili značajne rezultate na svim poljima - prvo i treće mjesto iz biologije, prvo i drugo mjesto iz fizike, prvo mjesto iz italijanskog, prvo i drugo mjesto iz programiranja, prvo i treće mjesto iz francuskog. Treće mjesto iz ruskog, treće mjesto iz hemije, treće mjesto iz matematike, a naš učenik Marko Šušić donio je prvu medalju Crnoj Gori sa Međunarodne biološke olimpijade. On je među takmičarima 75 zemalja osvojio bronzanu medalju. Uspjeh nije izostao i na polju sporta, pa su naši sportisti donijeli nagrade Školi iz različitih sportskih disciplina, ali i dali doprinos u nacionalnim timovima. Gdje god bi se angažovali, naši gimnazijalci su ostvarivali značajne rezultate“, istakla je Bojanić Lalović.

Učenici i profesori su povodom Dana škole, pripremili su umjetnički program pod nazivom "Poezija - jezik vječnosti".

Ministar prosvjete Damir Šehović je istakao da je prije tačno 113 godina donijeta mudra odluka da se osnuje Gimnazija.

"Ova ustanova nudi sjajno obrazovanje. Vi više od vijeka razvijate jezgro Crne Gore", kazao je Šehović.

On je kazao da je duh podgoričke gimnazije postao vrijednost sam za sebe.

"Vi više nijeste samo odlična škola, iako je to svakako jedna od vaših najvažnijih karakteristika. Niti jedna od najljepših građevina, koju smo imali zadovoljstvo i da nedavno rekonstruišemo. Vi ste prostor sa dušom. Čuvar vrlina mladih. Mjesto koje inspiriše. Srce Podgorice“, rekao je Šehović.

Kako je istakao, kroz školu je od njenog osnivanja prošlo preko 30.000 đaka, a čak 44 su proglašena narodnim herojima.

„Djeca novog doba, vaša djeca, ne znaju da, iako su njihove borbe drugačije od onih koje je vodio Slobodan Škerović i njegovi savremenici, time nijesu ništa manje vrijedne. Jer, jesu bili veliki svi oni koji su se za vrijeme ratova, kao gimnazijalci, opredijelili da daju život za ideale. Njih 673 je poginulo u svjetskim ratovima, a njih 44 iz ove škole je proglašeno narodnim herojima. No, u ovim vremenima drugačijih borbi, dočekali su ih dostojni nasljednici, pravi predstavnici savremene Crne Gore".

Galerija

Bonus video: