Objavljena knjiga “Građani i policija: Izazovi povjerenja”

435 pregleda 0 komentar(a)
Naslovna strana knjige
Naslovna strana knjige

Savjet za građansku kontrolu rada policije objavio je novu knjigu “Građani i policija: Izazovi povjerenja” čiji su autori Aleksandar Saša Zeković i Zorana Baćović.

Autori su saopštili da je knjiga za sve one koji se bave ljudskim pravima u praksi, razvojem policije i pitanjima bezbjednosti.

"Ponuđeni podaci u knjizi ne presuđuju. Predstavljeni su, koliko je bilo moguće integralno, da govore sami za sebe, pruže određeno saznanje i pomognu samostalno donošenje zaključka, kako o određenom incidentu/događaju tako i onima koji su obavljali građanski nadzor ili su upravljali crnogorskom Policijom. Jezik i stil koji se koristi u knjizi, je objektivan i nekonfrontirajući", navode autori.

Od osnivanja, kako je saopšteno, Savjet za građansku kontrolu rada policije kod Uprave policije zagovara upotrebu jezika koji nije uvrjedljiv i koji umjesto odbrambenog i emotivnog stava prema izdatim ocjenama i preporukama pokazuje otvorenost prema konstruktivnim kritikama i promjenama. Intencija zakonodavca, Skupštine Crne Gore, kroz uvođenje građanskog nadzora policije bila je da se unaprijedi, ojača, povjerenje javnosti (zajednice) u rad policije.

Bonus video: