Obnovili spomenik na Jasikovcu

Predrag Lutovac kaže da ukoliko se odobri novac na Jasikovcu bi trebalo da se uredi parkovna površina od ukupno dvadeset četiri hektara
566 pregleda 0 komentar(a)
Jasikovac, spomenik, Foto: Tufik Softić
Jasikovac, spomenik, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 24.08.2015. 19:34h

Stručnjaci Polimskog muzeja iz Berana završili su restauraciju i konzervaciju spomen kompleksa na brdu Jasikovac iznad ovog grada i ovaj spomenik koji predstavlja umjetničko djelo Bogdana Bogdanovića zasijao je u prvobitnom sjaju.

Prema riječima arheologa Predraga Lutovca očišćene su sve partije spomenika - kupasti dio, četrdeset stećaka, hodne staze, amfiteatar, zaštitni rovovi, a popravljeni su i kameni lukovi na prilaznom stepeništu i tunelu, odnosno mostu.

“Poslije čišćenja kamen je adekvatno zaštićen.”, objasnio je Lutovac.

On je najavio da bi u drugoj fazi revalorizacije ovog spomen-kompleksa trebalo da se uredi parkovna površina od ukupno dvadeset četiri hektara.

“Ukoliko Ministarstvo kulture uplati sredstva, planiramo izradu generalnog ili glavnog projekta rješenja spomen-parka koji se prostire na 24 hektara. Predviđeno je planiranje parkinga, ograđivanje kompleksa, izrada hodnih, odnosno popločanih staza u kompleksu, rasvjeta, video nadzor, postavljanje klupa i drugih sadržaja potrebnih kompleksu. Planirano je i određivanje lokacije za vidikovac ili restoran koji bi upotpunio turističku ponudu”, kazao je Lutovac.

Eksperti Polimskog muzeja projekat restauracije spomen kompleksa na brdu Jasikovac započeli su prije dva mejseca.

Arheolog Lutovc dodaje da je time istovremeno počeo i veliki projekat restauracije i konzervacije osamnaest spomenika NOB-a i revolucije u gradovima na sjeveru Crne Gore.

„Tokom prošle godine Ministarstvo kulture je Polimskom muzeju u Beranama odobrilo sredstva za pet projekata zaštite kulturnih dobara na prostoru opština Berane, Bijelo Polje i Rožaje, sa ciljem da se sprovedu određena istraživanja i da se pokrene postupak da oni uđu u arhivu kulturne baštine“, kaže Lutovac.

On je objasnio da se radi o arheološkim lokalitetima i spomenicima za koje se znalo da postoje, ali do sada nijesu tretirani kao kulturna dobra, među kojima je i spomenik na Jasikovcu .

Prema njegovim riječima na osnovu dokumentacije iz prošle godine, kada je vršena revalorizacija zaštićenih spomenika kulture, utvrđeno je da je na Jasikovcu do sada bila zaštićena samo jedna spomen-ploča sa natpisom da je na tom mjestu strijeljano devet rodoljuba.

„Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina Bogdan Bogdanović je napravio veliki spomen-kompleks koji ni do danas nije ušao u zaštićene spomenike kulture. S obzirom na to da smo u prošloj godini imali dosta aktivnosti odlučili smo da rad na spomeniku prebacimu za ovu godinu i sada smo to realizovali“, priča Lutovac.

Ovaj poznati arheolog objašnjava i da je spomenik adekvatnim konzeravatorskim mjeramama vraćen u prvobitno stanje.

„Od njegovog podizanja niko nije vodio računa o njemu, bio je ispisan grafitima i mi smo tokom prošle godine vršili čišćenje kamenih blokova. Glavni dio spomenika je bio obrastao lišajevima. Mo smo sada to sve očistili i konzervirali i ovaj spomen-kompleks tretiramo kao zaštićeni spomenik kulture“, smatra Lutovac.

On dodaje da su arheolozi i stručnjaci za restauracije i konzervacije imali podršku lokalne uprave i JP “Komunalno” koje je pomagalo u odvozu otpada.

„Proširićemo projekat i na uređenje šumske, odnosno parkovske površine, ako Ministartsvo prebaci sredstva. Namjera nam je da ovo mjesto pretvorimo u pravo izletište Berana i da postane pravo kulturno dobro grada“, kaže Lutovac.

Stručnjaci Polimskog muzeja iz Berana, koji bi trebalo da preraste u regionalni muzej, već ovih dana započeće radove na restauraciji i konzervaciji pojedinih spomenika u susjednim gradovima na sjeveru Crne Gore.

Bonus video: