Obnovimo pluća grada: Počinje akcija pošumljavanja Gorice

Najavljeno je da će projekat trajati tri godine, kao i da će se tražiti pomoć stranih donatora i međunarodnih finansijskih institucija
116 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2012. 11:16h

Pošumljavanje brda Gorica počeće u četvrtak 1. novembra u 10 časova, a kako je najavljeno pluća Glavnog grada biti obogaćena za 1.800 novih sadnica.

Juče je iz Agencije za zaštitu životne sredine i Fondacije “Naša Podgorica” najavljeno da će u narednim danima JP “Zelenilo” pripremiti teren za sadnju, a na pres konferenciji povodom početka prve faze pošumljavanja nadležni su pozvali sve građane da učestvuju u pošumljavanju.

Pomoćnica direktora Agencije za zaštitu životne sredine Lidija Šćepanović kazala je da je u požaru koji je na Gorici izbio 16. jula izgorelo 20,74 hektara, od čega 360 odraslih stabala i oko 30.000 komada prirodnog podmlatka.

“To je bio i jedan od razloga zbog čega smo organizovali u septembru donatorsko veče sa ciljem sanacije i revitalizacije opožarenog dijela samog brda. Gorica zauzima površinu od 120 hektara od čega je 70 odsto pošumljeno, a 30 odsto čini neobrasli dio brda”, kazala je Šćepanović.

Roganović kaže da je GUP-om Podgorice park šuma Gorica tretirana kao potencijalni objekat zaštite prirode, pa su osnovni ciljevi projekta obnova zelenog fonda korišćenjem visoko kvalitetnih sadnica, poboljšanje i unapređenje biodiverziteta, zaustavljanje procesa degradacije zemljišta

Predstavnica Fondacije “Naša Podgorica” Milena Šofranac dodala je da su od donacija uspjeli da obezbijede oko 2.000 sadnica, dok su od Uprave za šume dobili pet hiljada sadnica crnog bora.

Agencija se, međutim, neće zadržati samo na pošumljavanju poznate podgoričke park šume već će, kako je najavio Dragan Roganović, krenuti u projekat sanacije i revalitalizacije tog prostora.

“Predstavnici Agencije za žaštitu životne sredine i Prirodno matematičkog fakulteta su pripremili projekat na osnovu kojeg je predviđena sadnja oko 15.000 sadnica. Najveći broj sadnica, oko 14.000, starosti oko dvije godine i 1.000 sadnica oko 5 do 6 godina kako bi se efekti revitalizacije mogli što prije realizovati”, poručio je on.

Roganović je dodao i da je Generalnim urbanističkim planom Podgorice park šuma Gorica tretirana kao potencijalni objekat zaštite prirode, pa su osnovni ciljevi projekta obnova zelenog fonda korišćenjem visoko kvalitetnih sadnica, poboljšanje i unapređenje biodiverziteta, zaustavljanje procesa degradacije zemljišta.

On je najavio i da će projekat trajati tri godine, kao i da će zatražiti pomoć stranih donatora i međunarodnih finansijskih institucija.

“Projektom su predviđene sve faze koje podrazumijevaju aktivnost na sanaciji, revitalizaciji od pripreme samog terena, uklanjanje od požarenih stabala, jer znamo da je i tokom 2011.godine područje Gorice bilo zahvaćeno jednim jakim intenzivnih požarom, zatim poboljšanje stanja samog zemljišta i nakon toga slijedi faza sadnje”, objasnio je Roganović.

On je kazao i da će se o novim sadnicama na Gorici dvije godine nakon pošumljavanja morati voditi računa. Na Gorici će 1. novembra biti zasađene sadnice košćele, medunca, čempresa, alepski bor i jasen.

Proširiće i mrežu hidranata

Na pitanje novinara šta će nadležni uraditi kako bi spriječili požare koji gotovo svake godine opustoše Goricu, Roganović je odgovorio da je projektom planirano i proširenje hidrantske mreže.

“Nadamo se da ćemo time obezbijediti prostor, da će se moći reagovati adekvatno i pravovremeno u određenim trenucima kada eventualno dođe do požara.

Takođe, smo sugerisali između ostalog i opštinskim vlastima da obezbijede u toku tog kritičnog ljetnjeg perioda da obezbijedi čuvarsku službu koja će biti stalno bude prisutna”, kazao je on.

Galerija

Bonus video: