Obnovljena zgrada Instituta za biologiju mora

Sljedeća faza razvoja Instituta je uspostavljanje Centra za zaštitu i očuvanje biodiverziteta Boke Kotorske i izgradnja akvarijuma
137 pregleda 2 komentar(a)
Institut za biologiju mora, Tarzan Milošević, Foto: Peđa Nikolić
Institut za biologiju mora, Tarzan Milošević, Foto: Peđa Nikolić
Ažurirano: 27.07.2012. 19:00h

Obnovljena zgrada Instituta za biologiju mora, stara dva vijeka, (nekadšnja palata Radončiča) svečano je otvorena u Kotoru.

Direktor Instituta za biologiju mora Aleksandar Joksimović je ocijenio da Crna Gora ima velike resurse i potencijale u morskom ribarstvu i da su rekonstrukcija i nabavka nove opreme posebno značajni, jer se dešavaju u vrijeme pristupanja Crne Gore EU.

"Pod dirigentskom palicom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja da se izborimo za ono što želimo da bude specifičnost Crne Gore, ali na taj način da to bude prepoznato od EU i da oni kažu da je to crnogorsko ali i evropsko", kazao je Joksimović.

Sljedeća faza razvoja Instituta, naglasio je Joksimović, je uspostavljanje Centra za zaštitu i očuvanje biodiverziteta Boke Kotorske i izgradnja akvarijuma.

On se posebno zahvalio dugogodišnjem saradniku Instituta, zaštitniku prirode i prvom uzgajivaču ostriga u Crnoj Gori, Nevresu Đeriću, koji je ovoj naučnoj ustanovi poklonio model sa procesom uzgajanja školjki.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević, kazao je da je za rekonstrukciju 85 odsto zgrade, opremanje laboratorija i nabavku naučno-istraživačkog broda utrošeno 911.000 eura, te da je riječ o veoma značajnom događaju za ribarstvo i marikulturu u Crnoj Gori uopšte.

"U zgradi koja je zaštićeni spomenik kulture, inicijativa, napor i ideja ljudi iz Instituta krunisana je ovim poslom koji su podržali fondovi Evropske unije (EU) i Svjetske banke (SB). Radovi su finansirani kroz projekat MIDAS Svjetske banke ukupne vrijednosti 580.000 eura u okviru kojeg je izvedena rekonstrukcija i opremanje referentne nacionalne laboartorije za praćenje kvaliteta vode za marikulturu, rekonstrukcija i sanacija kompletne krovne konstrukcije, priključenje na kanalizacionu mrežu i kompletno čišćenje fasade. Iz sredstava drugog projekta za održivo upravljanje morskim ribarstvom IPA 2009 izdvojeno je 331.000 eura. Nabavljena je neophodna oprema za Institut i za ribarsku inspekciju", jedinicu za ribarstvo, rekonstruisana je laboratorija za ihtiologiju i morsko ribarstvo, konferencijska sala i izgrađen i opremljen naučno-istraživački brod vrijednosti 139.000 eura, kazao je Milošević.

On se posebno zahvalio Nikoli Bertoliniju šefu operativnog odsjeka Delegacije EU u Podgorici na naporu koji je uložio da se Crna Gora što više približi evropskim standardima.

Utrošili 40 odsto para

Predstavnica kancelarije SB u Podgorici Maja Ljuca je kazala da je MIDAS već utrošio oko 40 odsto sredstava, postigavši značajan rezultat u popisu poljoprivrede, uspješnom prvom pozivu i odzivu poljoprivrednika, dodjeli grantova, opremanju laboratorije u Podgorici, podršci selekcijskim i ostalim službama.

Ona je ocijenila da će renoviran i bolje opremljen Institut biti u daleko boljoj situaciji da drži korak sa napretkom u nauci, i da će imati lakši pristup dodatnim sredstvima za finansiranje projekata iz državnog i budžeta EU.

Bonus video: