Oboren rekord: U Podgorici palo skoro 400 litara po metru kvadratnom

On je za danas i sjutra najavio suvo vrijeme sa sjevernim vjetrom, a slično očekuje i u ponedjeljak.
69 pregleda 3 komentar(a)
Podgorica kiša, Foto: Vesko Belojević
Podgorica kiša, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 25.01.2014. 09:21h

Više od 381 litar kiše po kvadratnom metru palo je u Podgorici od početka januara do juče u 13 časova, čime je oboren rekord iz 1986. godine.

Meteorolog Dušan Pavićević pojasnio je da je rekord iz 1986. godine, od 381 litar, premašen juče poslijepodne, s obzirom da je kiša nastavila da pada.

“Do juče u 13 časova na teritoriji Podgorice palo je duplo više kiše od prosjeka za januar, koj iznosi 192 litra po metru kvadratnom. Kiša je nesmanjenim intenzitetom nastavila da pada i poslijepodne, tako da je potpuno jasno da je rekord već oboren, ali je dobro što padavine neće biti tokom vikenda”, kazao je Pavićević “Vijestima”.

On je za danas i sjutra najavio suvo vrijeme sa sjevernim vjetrom, a slično očekuje i u ponedjljak.

“Uslova za snijeg na teritoriji glavnog grada neće biti, iako se očekuje da živa u termometru, u noći između nedjelje i ponedjeljka, padne ispod nule”, rekao je Pavićević.

Vodostaj Morače, Skadarskog jezera i Morače je juče bio na nivou srednjih vrijednosti, tako da nema opasnosti od poplava, saopštio je hidrolog Darko Novaković.

On je istakao da je nivo Morače kod Vezirovog mosta juče prijepodne bio čak niži za 84 centimetra nego u četvrtak.

Vodu i dalje prokuvavati

Voda sa Mareze je sanitarno i bakteriološki ispravna, ali nadležni ne preporučuju da se pije bez prethodnog prokuvavanja, zbog blagog zamućenja.

“Iako sva ispitivanja pokazuju da je voda sanitarno i mikrobiološki ispravna, i dalje se preporučuje da se ne pije bez prokuvavanja, zbog blagog zamućenja, koje je izazvano obilnim padavinama tokom prethodnih dana”, saopštila je portparolka “Vodovoda i kanalizacija” Nataša Novaković.

Bonus video: